Püsiasustusega väikesaared said telemeditsiinivahendid

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kihnu tervisekeskuse maja.
Kihnu tervisekeskuse maja. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Sel nädalal jõudsid Kihnu, Ruhnu ja Vormsi saarele telemeditsiinivahendid, mille kasutuselevõtt lihtsustab saarel tegutsevate esmaabiosutajate tööd ning tagab saarte elanikele suurema turvatunde.

Telemeditsiiniseadmed on välitingimustes, vajadusel ka akutoitel töötavad diagnostikaseadmed. Aparatuuri hulka kuuluvad defibrillaator, arvuti, videokaamera ja laboriseadmed. Vahendid võimaldavad saarel olevatel esmaabiosutajatel arvuti teel suhelda Põhja-Eesti regionaalhaiglas oleva arstiga ja edastada mõõdetavaid terviseseisundi näitajaid konsulteerivale arstile. Laboriseadmete abil saab teostada kiiranalüüse, mis on olulised teatud terviserikete raskuse hindamisel. Kusjuures arst näeb kaamera vahendusel sündmuskohta, abivajajat ja teda abistavat isikut ning saab seega anda videokonsultatsiooni.

Kasutusel oleva aparatuuri abil saab konsulteeriv arst otsustada, kas abivajaja võib jätta koju või kui tema seisund on kriitiline, siis juhendada kohapealset abiosutajat tegutsema seni, kuni saarele saabub mandrilt kiirabibrigaad.

Kihnu ja Ruhnu perearstikeskus saavad ka portatiivse telemeetrilise komplekti, mis võimaldab üksikseadmete testide tulemusi edastada konsultatsiooniks kaugelasuvale arstile. Selle komplekti ettevalmistus on töös ja peaks valmima käesoleva aasta jooksul.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles