Pärnumaa noored algatasid 53 ettevõtlusideed

Veste Roosaar
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ettevõtlikkust edendava programmi ENTRUM avasessioonile kogunes Pärnus enam kui 500 noort.
Ettevõtlikkust edendava programmi ENTRUM avasessioonile kogunes Pärnus enam kui 500 noort. Foto: SA Entrum

Noorte ettevõtlikkuse arenguprogrammiga ENTRUM liitunud Pärnumaa noored algatasid tänavu Eesti elu paremaks muutmiseks 53 ettevõtlusideed.

SA Entrumi tegevjuhi Darja Saare sõnul näitab algatatud ideede arv, et noortel on potentsiaali ja tahtmist võtta Eesti elu paremaks muutmiseks midagi ette ning end teostada uute äri- ja sotsiaalsete teenuste ja toodete pakkumise kaudu.

„ENTRUM programmi missioon ongi toetada noortes potentsiaali arendamist ettevõtluseks vajalike teadmiste ja oskuste õpetamise, kasulike kontaktide jagamise, esimese kogemuse andmise ja turvalise keskkonna loomise kaudu,“ selgitas Saar.

ENTRUMi selle hooaja 13-19aastaste Pärnumaa osavõtjate Eesti elu paremaks muutmise ideed pärinevad väga erinevatelt elualadelt. Näiteks IT-valdkonda kuuluva „Soodsalt söönuks!“ idee 14-15aastased autorid Pärnumaalt tahavad luua veebikeskkonda, kuhu koondub info kõikides poodides aeguva toidukauba ja sellele tehtava allahindluse kohta.

Loomemajanduse valdkonnast pärineva „Noorte ajakirja“ idee autorid Pärnumaalt plaanivad luua Eesti noortele oma ajakirja, mis täidaks tühja kohta noortele suunatud meediamaastikul.

Kõige populaarsemaks osutus Pärnumaa noorte seas aga teenuste majanduse valdkond, milles registreeriti 20 ideed. Selle valdkonna põhiliseks sisendiks on toitlustus- ning spordi- ja vaba aja veetmise võimaluste pakkumise teenused. Pärnumaal soovitakse näiteks rajada põhurullidest seiklusrada, mis rikastaks kohalike inimeste meelelahutuslike tegevuste võimalusi ning arendaks ühtlasi turismi.

Ei saa tähelepanuta jätta Pärnumaa noorte tundlikkust Eesti ühiskonna aktuaalsete sotsiaalsete probleemide suhtes. Tähelepanuväärselt suur arv on ideid, mis pärinevad sotsiaalse ettevõtluse valdkonnast ja mille eesmärk on aidata lapsi („Õpilaselt õpilasele“, „Make a wish!“ jne) või kodutuid loomi („Koerte silmad särama!“, „Heategevuskontsert“ jne).

Valdkondade kaupa jaotuvad Pärnumaa ideed järgmiselt: teenuste majandus (18), loomemajandus: disain, kino, meedia, teater (10), sotsiaalne ettevõtlus (9), loomemajandus: muusika ja festivalide korraldamine (8), IT ja inseneeria (5), ökomajandus (3).

Oma ideed kirja pannud tiimid pääsevad ENTRUMi inkubatsiooni ehk viiekuulisesse koolitusprogrammi, mida juhendavad tegutsevad ettevõtjad. Noored saavad kasutada oma idee arendamiseks ja käivitamiseks noortekeskuste infrastruktuuri, maakondliku arenduskeskuse tuge ja taotleda stardikapitali noortealgatuste fondilt. Koolitusprogramm kulmineerub ettevõtlikkusideede konkursiga „Olen ettevõtlik!“, mille peaauhinna võitja pääseb EASi mentorlusprogrammi.

ENTRUM on Eesti Energia algatatud ja koostöös majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi ning Eesti kaubandus-tööstuskojaga ellu viidav üleriigiline noorte ettevõtlikkuse arendamise programm. Kaheaastase tegutsemise jooksul on ENTRUM arendanud rohkem kui tuhande noore ettevõtlust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles