Rakvere teater tuleb Tammsaare ja tudengitega

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
“Uurimise all” on Tammsaare loomingus ainulaadne põnevuslugu, milles juuratudeng Anton Hansen käsitles esimest korda tõe ja õiguse teemat.
“Uurimise all” on Tammsaare loomingus ainulaadne põnevuslugu, milles juuratudeng Anton Hansen käsitles esimest korda tõe ja õiguse teemat. Foto: Janek Tischler

Rakvere teater tuleb järgmisel nädalal Pärnusse kahe lavastusega, millest ühe esitavad teatritudengid.

Endla suures saalis mängivad rakverlased Margus Karu romaanil põhinevat noortelavastust „Nullpunkt“ ja Küünis Anton Hansen Tammsaare noorpõlvejutustusele tuginevat paradoksaalset põnevuslugu „Uurimise all“.

2010. aastal ilmunud romaan „Nullpunkt“ põhjustas muidu suhtelisse vaikusesse vajunud Eesti noortekirjanduses korraliku tormi: noorelt mehelt noortele lugejatele kirjutatud raamatu esmatrükk müüdi läbi erakordse kiirusega.

Nii nagu Karu romaanis on Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia õppejõu Jaanika Juhansoni lavastuse keskmes probleemsest kodust ja halvast koolist pärit Johannes, kelle elu pärast Tallinna eliitkooli pääsemist oodatud paranemise asemel hoopis allamäge läheb.

Koolivägivalla, pereprobleemide ja halbade sõprade virvarrist väsinud poiss jõuab totaalsesse nullpunkti. Rõduäärel seistes peab ta otsustama, kas hüpata või püüda heidiku staatusest välja rabelda ja oma elu klots klotsi haaval taas üles ehitada.

Johannese valikuid ja nende tagamaid saab teatrisaalis näha veel viimaseid kordi, sest juba tuleval kevadel, kui lõpeb lavastuses mängivate Viljandi kultuuriakadeemia etenduskunstide osakonna 9. lennu näitlejatudengite koolitee, kaob „Nullpunkt“ teatrikaduvikku.

Samal ajal kui Endla suures saalis vaadatakse tänapäeva noorte hinge, uuritakse Küünis 20. sajandi alguse Liivimaa kubermangus aset leidnud salapärast surmajuhtumit.

Uurimist pingestavad sakste ja matside vastuolud ning maailmavaatelised kokkupõrked spiritisti ja materialisti vahel. Kirglikke tõeotsinguid pärsivad eetilised ja õiguslikud asjaolud, viies küsimuseni, kuivõrd tõde üldse vaja on.

Septembris Rakveres lavale jõudnud põnevusloo „Uurimise all“ dramatiseeris ja lavastas Toomas Hussar, kellelt peale lavastuse jõudis septembris kinodesse film „Seenelkäik“.

Miks pöördus Hussar lavastuseks materjali otsides just Tammsaare poole?

„Pean Tammsaaret Eesti parimaks kirjanikuks. „Uurimise all” on ainulaadne selles mõttes, et ta on natuke koomiline ja justkui põnevuslugu, samal ajal pole see klassikaline põnevuslugu,” põhjendas Hussar.

“Kui minu ja Tammsaare puhul ühist leida, siis mindki huvitavad just paradoksid, mitte õiged lahendused. Selles loos on kaks tegelast, kelle vahel käib vaidlus, on kaks maailmanägemist: üks materialistlik, teine spiritistlik, ja nendevaheline kemplemine. Mõrvalugu ongi asi, mida need kaks inimest uurivad, näeme, kui erinevalt võib asjaolusid hinnata,“ rääkis lavastaja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles