Taassünnipäeval näeb koongalaste “Kevadet”

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arno rollis on 9. klassi õpilane Siim Peters, Paunvere köstrit kehastab aga õpetaja Hele Nööri.
Arno rollis on 9. klassi õpilane Siim Peters, Paunvere köstrit kehastab aga õpetaja Hele Nööri. Foto: Ants Liigus

Koonga põhikooli poolesajaliikmeline pere tähistab 16. novembrit kui taassünnipäeva heategevuskontserdiga, millel näidatakse enda filmitud “Kevadet” ja kogutakse kitarride ostmise raha.

Koonga põhikooli direktor Ülle Andrea rääkis, et uus õppekava näeb muu hulgas ette pilliõpet, koolil aga napib muusikainstrumentide ostuks raha ja seepärast otsustatigi korraldada üritus, mille piletitulust loodetakse hankida kas juba kaheksa vajalikku kitarri või osagi neist. Ühe koolipilli hind on umbes 130 eurot.

Vanarahvas ütleb: kus häda kõige suurem, seal abi kõige lähem.

Selle järgi tegutses väike maakoolgi, mille direktori mõttega teha Oskar Lutsu “Kevadest” oma jõududega film haakusid õpetajad ja õpilased.

“Mitte üks sent pole sellesse filmi läinud, head tahet aga küll,” nentis Andrea nüüd, kui kohalik tähtteos näitamisvalmis.

Vanad ja uued

Kohaliku “Kevade” võtted algasid kevadtalvel eelmise 8.–9. klassiga ja jätkusid sügisel praeguse 9ndaga. Kusjuures osa videosse võetud materjalist tuli üle filmida, sest direktori arvuti kõvakettale salvestatu hävis.

“Üldse ei olnud raske saada lapsi mängima,” kinnitas Andrea. “Aga et meil meesõpetajaid peaaegu pole, mängivad õpetaja Lauri ja köstrit naised: Karin Roosileht ja Hele Nööri, aga Lible osa täidab poiste tööõpetuse õpetaja ja vallavolikogu esimees Kalju Brandt.”

Operaatoritöö tegi 9. klassi õpilane, arvuti- ja filmihuviline Andri Annerviek, võtted on tehtud Koonga valla mitmes külas, näiteks parvetamise stseen on üles võetud Irtas, kellalöömine Mihkli kirikus.

Mõnest pärisfilmist tuttavast stseenist on loobutud noorte osatäitjate turvalisuse pärast, näiteks Teele läbi jää vajumist ei näe ja koongalaste kodune teos lõpeb enne, kui kandlemängija Imelik Paunverre koolitarkust taga nõudma jõudis.

“Vahva elamus,” mainis Arno osatäitja Siim Peters, kes olemuselt nimitegelasega ühte plaani. “Tekstid jäid kiiresti pähe, oleme ju “Kevadet” lugenud ja mitu korda filmi näinud.”

Lutsu tuntuima ja menukaima teose tegelastega tüpaažilt sobivaid lapsi on ilmselt igal ajastul ja igas põlvkonnas, nii nagu Toots Mart Mägi, Kiir Kevin Pooli, Tõnisson Kenno Koiksari ja Teele Natalja Pinajeva kehastuses.

Direktor rääkis, et saatis kirja Arvo Kruusemendi “Kevadele” filmimuusika loonud helilooja Veljo Tormisele, küsides, kas nad võivad oma filmis originaalmuusikat kasutada. “Tormis lubas seda meile ja palus seda lugeda oma panuseks,” sõnas Andrea.

Ühine etteaste

Õhinapõhine ettevõtmine on osaliselt monteeritud, seda tööd teeb-tunneb koolis lõpuklassi õpilane Annerviek. Päristeosega võrreldes on paljuski kasutatud sümboleid, aga mõnegi stseeni ülesvõtmine toob osaliste näole siiani lõbusa naeratuse.

“Meil oli vaja kutsikas koolimajja tuua, nagu Toots seda tegi, saime lõpuks ühe algklassiõpilase kodunt selle tuua,” mainis õpetaja Roosileht.

“Ja parvega oleksime vaat et põhja läinud,” lisas Andrea.

Heategevuskontserdist võtab oma “Kevade” näitamine veidi üle poole tunni. Kontserdil esinevad paljud õpilased, kooli bänd ja vallavanem Andres Hirvela. Omaloodud laule esitab kooli vilistlane, piimandusmuuseumi direktor Ants Välimäe, kes on nii tuntud ürituse nagu Mihkli laat laulu sisse pannud. Taustaks jookseb Ülle Andrea sellesuvisest laadamelust tehtud videofilm.

Samuti astuvad publiku ette kooli muusikaõpetaja, rahvamuusika edendaja Olavi Kõrre ja Jana Tringi käe all solistiks tõusnud koongalane, tänavusuvine koolilõpetaja Kristjan Siiman.

“Paarkümmend numbrit ja film – see on tublisti üle tunnine programm,” märkis Andrea. “Avame ka kohalike kunstnike tööde näituse ja kohviku.”

Panuse Koonga kooli pilliostu unistuse täitumisse on juba andnud Kihnu Virve pereansambel ja eraisikudki.

Heategevuskontsert toimub tähelepanuväärsel päeval, sest 16. novembril 24 aastat tagasi võttis Eesti NSV ülemnõukogu vastu suveräänsusdeklaratsiooni ja kuulutas ülemnõukogu Eesti kõrgeimaks võimuorganiks. Moskvas põhjustas see 1988. aastal, kui Nõukogude Liit veel iga hinna eest koos püsis, poliitilise šoki.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles