Krista Habakukk: Vabaühendused otsivad kaasavas juhtimises ILU

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Krista Habakukk.
Krista Habakukk. Foto: PP

Selle üle, kuidas kasutada vabaühenduste juhtimises ILU ehk inspiratsiooni, loovust ja uuenduslikkust sellest rõõmu tundes ja teisigi mõjutades, peetakse nõu Pärnumaa kodanikuühiskonna seitsmendal konverentsil, mille teema on “ILU kaasavas juhtimises”.

Hingedekuu eelviimasel reedel Pärnus Nooruse majas toimuva ja kuulajaile tasuta konverentsi üks korraldajaid on Pärnumaa ettevõtlus- ja arenduskeskus (PEAK), mille arenduskonsultant Krista Habakukk juhib päeva koos MTÜ Eesti Ökokogukondade Ühenduse juhatuse esimehe Madis Masinguga.

Krista Habakukk, millest selline teema, rõhuasetus kaasamisele?

Maailmas nagu meilgi on mõjus kaasamine järjest aktuaalsem teema. Omavalitsuste ja ettevõtjate esindajad räägivad, et kodanikeühendused on liiga väikesed ja nende hääl pole probleemidest jagusaamiseks kuuldav. Samal ajal räägivad ühenduste esindajad, et kui nad on kuulutanud välja mingi sündmuse, tuleb kohale oodatust vähem inimesi.

Küsimegi konverentsil, mida saame teha paremini, et meid oleks hea kaasata ja et ise oleksime head kaasajad ning oskaksime neid protsesse kaasavalt juhtida.

Nii et konverentsil osalejad saavad selle võrra targemaks.

Jah, sest ükski asi ei sünni iseenesest, ka kaasamist ja juhtimist on võimalik õppida.

Kava on tihe, pärastlõunal avatakse elav raamatukogu, millest huvilised laenutavad kogemuslugusid, see tähendab vestlevad inimraamatutega. Kas see ei ole liig julge ettevõtmine eestlasliku tagaplaanile jäämise soovi tõttu?

Ürituse kava tugineb kolmele metoodikale. On avastavad vestlused, milles osalejad saavad otsida eeldusi eduürituste korraldamisel ja mõju kogemusi. Järgnevad inspiratsioonilood ja arutelu, selles osalevad tuntud koolitaja Viive Einfeldt, Heateo sihtasutuse juht Andrus Aljas ja “Teeme ära!” eestvedaja Tarmo Tüür. Tema kõneleb näiteks sellest, kuidas talgupäev kaasab kogukondi, et oma elu muuta.

Elav raamatukogu on põnev ettevõtmine: konverentsi ajal saab “laenutaja” lugeda mitut raamatut ehk inimest, nendega vestelda. See on kogemuste ja teadmiste jagamise meetod, kus arutledes saab targemaks, kuidas oma ühenduses senisest mõjusamalt toimida.

Minu arvates peljatakse meil saavutustest kõnelda, kuigi igas ettevõtmises on oma rosin, igas ühenduses mõni inimene, sündmus või sihtrühm, mida esile tuua.

Järelikult ei maksa peljata jagada ka pisikesi eduelamusi.

Ei maksa tõesti ja pigem jätta hirm, et mul ei ole midagi öelda, ukse taha. Piltlikult võib liblika tiivasirutusestki maavärin tulla ja väike mõte suudab maailma muuta. Nii et tulge julgelt jagama oma kogemusi! Koos loome, koos õpime – selles ongi konverentsi eesmärk.

Konverentsi kava PEAKi kodulehel on täienenud. Millal sellele joon alla tõmmatakse?

Kava täieneb pidevalt ja sünnib loovalt. Tegelik kava kujuneb selleks päevaks ja selles päevas, nii et esinejaid ja elavaid raamatuid tuleb juurde. Huvilistel-osalejatel palume aga nime enne kirja panna, siis on korraldajatel hõlpsam.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles