Comenius viis seekord Saksamaale

, meediaõpetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Comeniuse projekt viis Vene kooli õpilased Saksamaale.
Comeniuse projekt viis Vene kooli õpilased Saksamaale. Foto: Erakogu

Hiljuti viibisid Pärnu Vene gümnaasiumi 21 õpilast ja 3 õpetajat rahvusvahelise Comeniuse projekti käigus kümmekond päeva Nordrhein-Westfaleni liidumaal.

Pärnakate sidemed Borkeni Berufkollegiga kestavad juba teist aastat. Septembri keskel leidis aset noorte esimene kokkusaamine Pärnus. Siin sündisid lugemisele ja noorsookirjandusele keskendunud projekti „Reading is a pleasure. Learn about yourself through literature“ tegevuste käigus esitlused kolme saksa ning kolme eesti noorsooraamatu probleemidest, ajaloolisest taustast ja kirjanikest. Tallinnas Nukufilmi lastestuudios valmisid aga teoste põhjal toredad animafilmid.

Borkenis viibides arutleti vestlusringides noorteprobleemide üle eri ajastutel. Õpilased lavastasid muljetavaldanud katkendeid noorsooraamatutest ja kõik said olla näitleja rollis.

Meeldejäävaks osutus tutvumine lähedal asuvate ajalooliste linnadega: Münsteriga, mis hävis teises maailmasõjas peaaegu täielikult, ent ehitati vanas stiilis taas üles, ja Kölniga, mis on Saksamaa vanemaid ja suuremaid linnu, üks kultuuri- ja meediakeskusi. Ekskursioon viis ka Ruhrimaa linna Esseni kuulsasse kaevandusmuuseumi, ühte peamisesse vaatamisväärsusesse 2010. aasta Euroopa kultuuripealinnas. Muuseum kuulub UNESCO maailmapärandi nimistusse.

Vastuvõtul raekojas rõhutas Borkeni linnapea meie ühist ajalugu, viidates Hansa Liidule. Samuti tõi ta esile Comeniuse koostööprojektide tugevuse, kuna need tõstavad õpilaste ja õpetajate kultuuridevahelist kompetentsi ja innustavad veelgi enam õppima võõrkeeli. Sama päeva õhtustes teleuudistes edastas kohalik kanal klipi vastuvõtust ja piirkondliku ajalehe järgmise päeva numbris ilmus üritusest ühispildiga uudislugu.

Kümme päeva Saksamaal möödusid kiirelt, ent projekt pole sellega lõppenud, vaid jätkub elektroonseid suhtluskanaleid pidi. Lihvimist vajavad ühiselt loodud materjalid, monteerimist ootab õpilasvahetusi kajastav videofilm.

Comeniuse-kogemus on näidanud, et sõprussidemed jäävad alati kauemaks, kui üks projekt kestab.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles