Jõulukuusk sai raskuste kiuste Keskväljakule püsti

Urmas Hännile
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänavune jõulupuu sai laanest välja tänu ekskavaatorile, mis tõmbas ja lükkas metsas teisi masinaid.
Tänavune jõulupuu sai laanest välja tänu ekskavaatorile, mis tõmbas ja lükkas metsas teisi masinaid. Foto: Ants Liigus

Tänavuse Pärnu jõulumüsteeriumi esimene vaatus etendus Paikuse vallas Põlendmaa kanti jäävates metsades, peaosades nagu ikka OÜ Euro Cactuse projektijuht Arne Meier, Aivar Tsukker, saemees ja kuusepuu.

See viimane, ütles Meier, on võrreldes mullusega väga normaalne kuusk. Sel ei ole küll 20 meetrit kõrgust, nii nagu oli aastatagusel jõulupuul, kuid meretuulte meelevallas Pärnusse polegi mõttekas pilvi kratsivat iludust püstitada. Et ei korduks see, mis Tallinnas, kus raju puhus mullu Raekoja platsi kuuse lausa kaks korda ümber.

Ent esiti pidas poolest tosinast mehest koosnenud “näitetrupp” eile Põlendmaa laanes pikalt aru selle üle, kuidas AS Laarmann ja Ko kraanat kabedat kruusateed mööda ehk 30-40 meetri kaugusel kraavikaldal kasvava kuuse ligi saada.

Suurelt teelt metsasihile pööranud tõstemasina paarkümmend tonni olid olnud metsateele kanda liig mis liig ja nii oli kraana seal lootusetult kinni.

„Võiks olla profimeeskond, igal aastal ühed ja samad, aga ikka tuuakse mingi uus mees mängu,” tuli 1999. aastast linna tarvis suuri jõulukuuski kännu küljest lahti saaginud Tsukker hüva mõttega pisut hilja välja. „See uus segab kaardid nii ära, et jälle on mingi jama majas.”

Jamast saadi siiski päris kiiresti jagu, sest ettenägelikult kohale sõidutatud ekskavaatorile oli kraana õigesse kohta nügida kukepea.

Edasine oli juba lapsemäng. Kui Meier oli oravana poolde puusse roninud ja sinna trossi kinnitanud, kulus Tsukkeril ehk minut või ka tükk teisest puu lahtisaagimiseks.

Siis kiikuski kahar kaunitar maa ja taeva vahel, kuni ta platvormile langetati, et pärnakate rõõmuks linna sõidutada.

Seda viimast mitte otsemat teed pidi, vaid võhikule päris arusaamatut marsruuti mööda.

„Teed on kitsaks tehtud,” põhjendas Meier Põlendmaa metsade kuuse sõidutamist läbi Urge ja Jänesselja, et see Tallinna maanteed pidi Pärnusse jõuaks.

Otse või ringi, igatahes kuusk eile Keskväljakule jõudis ja püsti sai. Et esimesel advendil ehk 2. detsembril sellel tuled süttiksid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles