Pärnu ja Pihkva turuhinnad on võrreldavad

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu turul maksab kartul niisama palju kui Pihkvas, ehkki pihkvalaste sissetulek on meie omast väiksem.
Pärnu turul maksab kartul niisama palju kui Pihkvas, ehkki pihkvalaste sissetulek on meie omast väiksem. Foto: Ants Liigus

Mõte võrrelda Pärnu ja Pihkva turuhindasid tuli õigupoolest Tartust, kui ülikooli juures töötav Venemaa elu jälgija Karmo Tüür saatis toimetusse Pihkva turgude märtsikuise hinnaülevaate.


“Eesti on Venemaaga enam-vähem ühes augus, neilgi on majanduslangus, kasvav tööpuudus ja raskusi pangalaenude tagasimaksmisega,” selgitas Tüür. “Vahe on selles, et kui meil näitavad toidukauba hinnad langustendentsi, siis näiteks Pihkva turgudel toit kallineb.”



Kõige suurema hinnahüppe lakke on Pihkvas teinud suhkur, mille kilogramm maksab Pihkva turgudel 28 rubla ehk umbes kümme krooni, ning riis, mille kilo saab Pihkvas kõige odavamalt kätte 20 rubla eest ehk ligikaudu seitsme krooniga.



Pärnu Vana turg


Tüürilt saadud Pihkva hinnaspikker näpus, seadsime sammud Pärnu Vanale turule.



Selgus, et Pihkvas kaks kõige kiiremini kallinenud kaupa, suhkur ja riis, on meil kasvamatagi kallilt käes: suhkrukilogramm maksab 16.50 ja riisikilo eest tuleb Vanal turul välja käia 22 krooni, portsudesse pakitud kvaliteetriisi eest koguni 35.20.



Pooleliitrise hapukoorepaki saab Pärnu turul kätte 11-14 krooniga, Pihkva perenaine, kui ta tahab lauale tõsta heeringa koorekastmes, peab välja andma üle mõistuse palju - 70–100 rubla ehk 26–35 krooni ainuüksi poole liitri koore eest.



Heeringakilo seevastu võib pihkvalane osta ligikaudu 20–26 krooniga, samal ajal kui meie maksame Vanal turul otsekui kokkulepitult 30 krooni kilost, olenemata sellest, millise kalakaupmehe uksest sisse astume.



Piimaliitri saab Pärnu turuline kätte kaheksa krooniga, kuid võib osta 9.50 maksva piimapakigi, samal ajal kui talupiim maksab turul 12 krooni, aga selles on kohvikoorgi sees ning toode on termiliselt töötlemata, sisaldab kõiki asendamatuid aminohappeid ja maitseb nagu lehmapiim.



Eesti või on poole kallim Pihkva omast, toiduõli kolmandiku võrra kallim ja kanadki munevad Eestis veidi kallimaid mune: meil maksab kümme talukanamuna 11–19 krooni, Pihkva turgudel kõigub kümne muna hind 8.40 ja 17.50 krooni vahel.



Loomaliha hinnad kõiguvad meie turul väga suures amplituudis: võid saada kilo 48 krooni eest, aga võid osta fileed, mis maksab 250 krooni kilo. Pihkvas on asi lihtsam, kõige nirum loomalihakilogramm maksab 42 ja kvaliteetseim 115 krooni.



Sealiha tundub Venemaal hinnas olevat, sest kui meie kõige kallim sealiha, mida turg pakub, maksab 75 krooni kilo, siis Pihkvas võib maiustada sealihaga, mille kilogramm maksab kogunisti 91 krooni kilo (260 rubla).



Keeduvorstide kilohinnad, mis meil algavad 44 kroonist, hakkavad Pihkvas 24 kroonist.



Meil, häbi öelda, saab selle raha eest ainult koeravorsti. See maksab Pärnu Vanal turul 25 krooni kilo ja müüja jutu järgi ainult koerale kõlbavatki.



Kartul on meil niisama odav kui Pihkvas. Neilgi on kõige odavama kartuli hind 3.50 krooni kilo, aga küllap siiski märkate, et tegu on Läti kollase pudrukartuliga, nagu meil.



Kilose kapsapeagi saab pihkvalane kätte 3.50ga, samal ajal kui meie peame odavaima kapsa kilo eest välja andma viiekroonise.



Tomat on meil odavam kui Pihkvas, kurk samas hinnas.



Võrrelda ei saa jõukust


Näeme, et Pihkva ja Pärnu toiduainete turuhinnad on võrreldavad, ainult et neil ei peeta värsket kala oluliseks toidugrupiks ning selle suupoolise hinnakõikumisi isegi ei jälgita, samal ajal kui meil on räime- ja tindihind kevaditi ülelinnateema.



Seevastu pole võrreldavad pihkvalaste ja pärnulaste sissetulekud.



Pihkvas on ametlik toimetulekupiir Tüüri sõnade kohaselt 4180 rubla ehk 1463 krooni, keskmine lasteaiakasvataja teenib alla selle – 1442 krooni meie rahasse arvestatult.



Keskmise pihkvalase sissetulek jääb sealseid palgapakkumisi hinnates umbkaudu 8000 rubla kanti, mis teeb 2800 krooni.



“Tõsi, kommunaalkulud ja teenuste hinnad on Venemaal meie omadest tüki maad madalamad,” selgitas Tüür fenomeni, kuidas keskmine pihkvalane eluga toime tuleb.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles