Kilingi-Nõmmes võistlesid mitme riigi koroonamängijad

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
FINSO karikasarja 9. etapp “Estonian Cup” tõi Kilingi-Nõmme spordihoonesse üle saja koroonamängija.
FINSO karikasarja 9. etapp “Estonian Cup” tõi Kilingi-Nõmme spordihoonesse üle saja koroonamängija. Foto: Urmas Luik

Kilingi-Nõmme spordihoones peeti nädalavahetusel FINSO karikasarja 9. etapp “Estonian Cup”, millel osales ligi 130 võistlejat Eestist, Lätist, Leedust ja Venemaalt.

Rahvusvahelise koroona alaliidu FINSO karikasarja Pärnumaale jõudmise taga on MTÜ Sookuninga ja selle esimees, koroonamängija, mitmekordne Eesti lauamängude mitmevõistluse võitja Viire Talts. Suurürituse korraldamisel oli talle toeks ja abiks FINSO juhatuse liige Guido Trees, kes tegeleb koroonaga Harjumaal Peningi külas.

Korraldus

Paar aastat tagasi alanud rahvusvahelist mõõtu võistluste ettevalmistamine tipnes karikasarja etapivõistlusega Kilingi-Nõmmes, kus esimesel päeval selgusid noorte ja täiskasvanute üksikmängude parimad ja teisel päeval parimad paarismängijad.

Võistlusteks vajalikke laudu soetati Pärnu Lahe Partnerluskogust saadud projektiraha toel ja osa laenati kokku üle koduriigi, sest kohapeal 50 võistluslauda ei olnud.

Taltsi jutu järgi algas vastutusrikka võistluse ettevalmistamine aasta tagasi ja tulijatena andsid end toona kirja ka Ukraina, Valgevene ja Saksamaa koroonamängijad, kuid võistlusplatsile nad ei jõudnud.

FINSO asepresident ja Läti võistkonna treener Celminš Eriks rääkis, et kuigi koroonat ei loeta võistlusspordialaks, annab see kui saavutusspordiala mängijatele võidurõõmu, sobib igas eas inimestele ja igal aastaajal harrastada kui ajaviitemäng.

Kilingi-Nõmme võistlustingimuste kohta ütles Eriks, et need on suurepärased.

“Saali kasutamistingimused on väga head, siin on valge ja palju õhku, inventar on korralik ja koht võistlejasõbralik, väike linn, kõik on lähedal ja võistlejatel ei ole vaja kulutada aega kohalejõudmise peale,” mainis Eriks.

Venemaa võistkonna kaks liiget oli kohale sõitnud Moskvast, viis tuli Peterburist.

“Oleme siin perega, mina, mees ja meie pojad, kes kõik koroonat mängivad,” ütles Irena Ivina, kelle ütlust mööda tema kodulinnas Peterburis asutati koroonaliit 1999. aastal ja selles on nii noori kui eakamaid, kes varem on tegelnud teiste spordialadega.

“Oleme Kilingi-Nõmmes esimest korda, see on tüüpiline Baltimaade linn: vaikne, väike, palju mände ja võistlejatele loodud tingimused on väga head,” mainis Ivina.

FINSO tänavust karikasarja lõpetava 9. etapi “Estonian Cupi” tulemused olid sellised, et väärika karikalaua auhinnad viisid endaga Eesti ja Läti võistlejad.

Tulemused

Viire Taltsi edastatud kokkuvõtte järgi osales meeste üksikmängus 87 võistlejat. Esimese ja kolmanda koha võtsid lätlased, teiseks tuli Kalev Raidlepp koroonaklubist Tirts. Parima pärnakana lõpetas Aigor Sillaots 37. kohal.

Naiste üksikmängus oli 16 võistlejat. Esikoha võttis 2003. aasta Euroopa meister Andrea Uustulnd koroonaklubist Tirts. Järgnesid Läti võistlejad.

“Eesti tänavune meister Gedi Aver Viljandi klubist lõpetas viiendal kohal, talle sai saatuslikuks viik viimases voorus, võit oleks aga kindlustanud kolmanda koha,” märkis Talts. Lisades, et Pärnumaa naised seekord ei osalenud.

Üksikmängijaid noormehi oli 18 ja võidu näppas Läti esindaja Ritvars Stalidzans. Teiseks jäi 2010. aasta Euroopa noortemeister Oskar Raidlepp koroonaklubist Tirts. Parima pärnumaalasena lõpetas Kilingi-Nõmme gümnaasiumis õppiv Kerdo Lensment, kes tuli 14. kohale.

Neidude üksikmängus oli seitse võistlejat. Kaks esimest kohta võtsid Läti võistlejad, 2012. aasta Eesti noortemeister Airi Aston koroonaklubist Peningi jäi kolmandaks. Parima pärnumaalasena lõpetas Kilingi-Nõmme gümnaasiumi õpilane Helena Tann kuuenda kohaga.

Paarismängus oli koroonalaudade taga 23 paari, turniiri tingimus oli, et üks paarilistest on sündinud 1994. aastal või hiljem. Esimeseks tulid Läti võistlejate ees isa ja poeg, harjumaalased Mihkel ja Mikk Lepist klubist Tirts.

Parima noore paarina lõpetasid Hendrik Raid ja Väino Daum Kilingi-Nõmme gümnaasiumist. Parim Pärnumaa paar oli Helena Tann ja Harri Tiik, kes jäi 17. kohale. Parim naispaar oli samuti kohalik, Kristel Talvik ja Viire Talts.

Täiskasvanute paarismängust võttis osa 39 paari. Esikolmikus olid lõunanaabrite lätlaste esindajad. Parima pärnakana lõpetas kuuendal kohal Karri Tamme, kes mängis lätlase Arturs Laugalisega. Parim eestlaste paar oli Aigor Sillaots Pärnumaa klubist Ring ja Olav Karu Harjumaa klubist Peningi, kes jäi kaheksandale kohale.

Parim naispaar oli samuti Lätist, parimas segapaaris võistlesid Andrea Uustulnd Eestist ja Guntars Liepins Lätist.

Koroonamäng (moodsama sõnaga seibipiljard) kui mõnus ajaviiteharrastus hakkas koduriigis levima 1929. aastal, esimesed tööstuslikud koroonalauad valmistati Tallinnas Lutheri mööblivabrikus.

Järgmine FINSO karikasari toimub jaanuari keskel Saksamaal Münsteris.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles