“Pärnumaa foto” pakub lavastusi otse elust

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaiko Edurit inspireeris kleeps Pariisi tänavapostil.
Vaiko Edurit inspireeris kleeps Pariisi tänavapostil. Foto: Urmas Luik

Pärnu kunstnike majas avati eile õhtul kaheksas ülevaatenäitus “Pärnumaa foto”, millel seekord osaleb 38 autorit kokku 53 tööga.

Välja hõigati parimate fotode tegijadki. OÜ Pilteri ja OÜ Pilditeenuste auhinna pälvisid Aiki Leit-Teetlaus ja Vaiko Edur, OÜ Gutenbergi Pojad tunnustas eriauhinnaga Karmen Kärge ja Andreas Härmi.

Edur märkis, et pildistab vahelduva eduga, kuid aparaat on tal igaks juhuks alati kotis. “Elukaaslane on juba harjunud, et kui ma midagi ilusat või head näen, pean auto kinni ja lähen pildistama. Alguses ta küll ohkas, aga nüüd lööb juba käega,” muigas ta.

Auhinna pälvinud fotol on udusel taustal aimata noor naine tänaval, fookuses tänavapost, millele keegi on kleepinud sildi “Love me”.

“Kuna olen tegev dokumentaalfilmi vallas, meeldib mulle ka hobi korras jäädvustada tõsielulisi hetki. See on tehtud reisil Pariisi selle suve lõpus. Mulle eriti ei meeldi reisidel pilte teha, pigem naudin olukordi ja nende sees olemist. Aga vahel harva märkan midagi head ja see oli just selline moment – see sõnum ja kompositsioon oli nii äge,” rääkis Edur.

Pärnumaa tänavune fotonäitus kannab pealkirja “Lavastus”, mis pani nii harrastus- kui professionaalseid fotograafe mõttega oma kogudest sobivaid pilte valima. Kuna kunstnike majas on seinu piiratud hulgal, jõudis läbi valikusõela näitusele üle poole esitatud fotodest.

Üldiselt lähtuti põhimõttest, et vähemalt üks töö oleks igalt autorilt. “Peab tunnistama, et mõni jäi siiski välja, sest me ei saanud liiga leebeks muutuda,” selgitas Pärnu linnagalerii juhataja Alar Raudoja.

Raudoja märkis, et rahvanäitusele eelneb alati väike hirm, sest pole ette teada, milline see kokku tuleb, kuid seekordset tulemust võib pidada kõnekaks.

“Etteantud teemale on lähenetud väga erinevalt. Mõni on võtnud üks ühele, et see peabki olema teatrilavastus. Pisut vähem on looduspilte ja -vaateid, mis tavaliselt on domineerinud, kuid neis töödes, mis esitati, on otsitud tõepoolest looduse lavastatud ilu,” sõnas Raudoja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles