Eliisabeti kirikus kõlab meditatiivne muusika

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eliisabeti kirik Pärnus.
Eliisabeti kirik Pärnus. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Sarja “Musica sacra” sügishooaja Pärnu Eliisabeti kirikus lõpetab laupäeval meditatiivne muusika.

Kontserdil “Jing” esitavad sopran Kai Kallastu ja vioolakunstnik Talvi Nurgamaa Gustav Holsti, Salvatore Sciarrino, Tristan Murail’ ja John Taveneri teoseid.

Fonogrammina kõlavad Andrus Kallastu oreliteosed on lindistatud organist Toomas Trassi esituses Pärnu kontserdimaja orelil, kasutades selle Eestis ainulaadse pilli MIDI-võimalust.

Sarja korraldajad Andrus ja Kai Kallastu märkisid, et Inglise helilooja Gustav Holsti “Neli laulu op. 35” on kirjutatud laulvale viiuldajale.

Ühel hommikul kirikusse minnes leidis helilooja ühe oma õpilastest keset päikeselaike viiulit mängimas ja vaikselt lauldes improviseerimas.

Salvatore Sciarrino “Ai limiti della notte” aastast 1979 on mäng vaikuse, erakordselt õrnade sul ponticello-tremolo- ja ülemhelide piiril.

Tristan Murail’ 1976. aastal kirjutatud “C’est un jardin secret, ma soeur, ma fiancée, une source scellée, une fontaine close” (“Suletud rohuaed on mu õeke, mu pruut! Suletud rohuaed, pitseriga kinni pandud allikas”) pealkiri pärineb piiblist “Saalomoni ülemlaulust”. Selles miniatuuris põimub tempo sujuv vaheldumine sõrmede ja poogna eri survetest tekkiva tämbripaletiga.

Inglise helilooja John Tavener on tuntud rituaalse vaimuliku muusika loojana. Kasvav huvi Vene õigeusu vastu ja liitumine ortodoksi kirikuga on kajastunud tema muusikaski. Kontserdil kõlavate “Ahmatova laulude” puhul võlusid heliloojat poetessi luule lihtsus ja jõud ning seda 1993. aastal valminud laulutsüklit peab ta üheks oma lemmikteostest.

Tegemist on tänavu septembris Pärnu ooperi eestvõttel alguse saanud iganädalaste kontsertide sarja “Musica sacra” sügishooaja viimase ülesastumisega. Kevadhooaeg toob sama sarja raames Eliisabeti kirikusse märtsist mai lõpuni 13 kontserti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles