Sulev Alajõe: Ettevõtjad ja avarduvad ekspordivõimalused

Sulev Alajõe
, PEAKi juhatuse liige ettevõtluse valdkonnas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sulev Alajõe.
Sulev Alajõe. Foto: PP

Põhjamaade ministrite nõukogu pakub teiste mobiilsustoetuste hulgas ärikontaktide edendamist. Kevadise eduka taotlemise tulemusena külastasime esmalt metalli- ja elektroonikaettevõtetega Tampere messi, seejärel sõpruslinna Vaasa ettevõtteid.

Energiatehnoloogia kompetentsikeskus tutvustas meilgi rakendamisvõimalusi ootavat veeküttelahendust, on ju talvelgi jääkatte all neli soojakraadi, mis maakütte eeskujul energiat kannab. Meie ettevõtetel on võimalus osutada soomlaste energiaklastri firmadele töövõttu, selleks pakkus lahkesti abikätt sealne ettevõtluse arenduskeskus.

Näiteks tuulegeneraatorite valmistamisel on suur potentsiaal nii metalli- kui elektroonikaettevõtetel. Koostöö märgina võiks mõnigi uudsel tehnoloogial baseeruv 125meetrise mastiga tuulik Pärnumaal kõrguda, oleks vaid võtta häid püstituskohti!

Energiahiius Wärtsiläs kinnitati meile, et maailma meredel sõitva iga kolmanda laeva mootoril on osake pärnakate panust: alamkooste toodab Scanfil. Vaasa vee-ettevõttest hakkab järjest rohkem saama energiafirma, sest roiskveest toodetakse käärimise tulemusena biogaasi.

Soome sõpradele automaatika- ja infotehnoloogialahenduste ekspordile saab Pärnumaa ettevõtlus- ja arenduskeskus (PEAK) kaasa aidata. Meid kutsuti osalema kavandatavasse riikidevahelisse “Life +” projekti, et töötada välja vesikütte ja -jahutuse kombineeritud rakendusi.

Vaasa sõpruslinn Umeå teisel pool Botniat on Rootsi ime. 40 aastat tagasi 24 000 elanikuga asumist on praeguseks saanud 116 000 inimesega linnregioon, kusjuures elanikest 34 000 on tudengid. Selge märk rahvusvahelise ülikooli tähtsusest, vaatamata külmale kliimale.

Umeås märkasime mastaapset ehitustegevust, sest aastal 2014 on see koos Riiaga Euroopa kultuuripealinn. Ülikool teeb aktiivset koostööd ettevõtetega, aidates kaasa teadmistepõhise majandusstruktuuri kujunemisele.

Pärnu IT-firmad leidsid Rootsis eest mõttekaaslased, keda loodetavasti näeme juba veebruaris siinkandis “Garage 48” eelüritusel, kus plaanime leida tööstusettevõtete tegevust efektiivsemaks muutvaid tarkvaraarenduslikke lahendusi.

Külastasime Jaapani kontserni Komatsu metsamasinatehast. Pärast ülesostu soomlaste Valmoselt külastas Umeåd kontserni juhatuse esimees, kes soovis panustada kohaliku kogukonna arengusse. Linnajuhid kurtsid noorte vähest tehnikahuvi ja Komatsu eraldas 35 miljonit Rootsi krooni, et rajada tehnoloogiaõppekeskus, mille edukad õppurid sõidutatakse preemiareisile Tokyosse. Näide sellest, miks tööhõive kõrval on oluline püüda suuri välisinvesteeringuid.

Loodetavasti annavad mõlemad sealsed kohtumised uusi ekspordiväljavaateid meie seltskonnas olnud Lasertoolile. Umeå majanduskasvu eest hoolitseb 30 töötajat: seitse kaubanduskojas, seitse sealse linnavalitsuse majandusarengu osakonnas ja 16 kompetentsikeskuses Uminova.

Viimasena nimetatu aitab ettevõtetel osaleda Euroopa Liidu suurtes innovatsiooniprojektides, tuues kohapeale seitsmenda raamprogrammi (meil tegutseb kiiduväärselt selles suunas Wendre).

PEAKi järgmise aasta tegevuskavas seisab toetuse taotlemine meie ettevõtete ärivisiidiks Rootsi ja Norrasse. Kel sealkandis ärihuvid ja potentsiaalne partner olemas, võiks meile märku anda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles