Juhtkiri: Sotsid hellitavad võimulootusi

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Läinud nädalavahetusel üldkogu korraldanud Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) on lootusrikas: nende poolt oleks praegu veerand valijatest ja lootus ja himu võimule pääseda lööb rekordeid.

Sotsid usuvad, et järgmiste riigikogu valimiste järel 2015. aastal on nemad need, kellele president annab ülesande moodustada Eesti Vabariigi valitsus. Kui sotside usk osutub tõesti nii tugevaks, ootab Eestit ees pööre vasakule, mille äsjaste seimivalimistega tegi Leedu. Paraku ei sisenda seal toimuv esialgu optimismi, valitsuse sünd kulgeb härgamisi.

Sotsid on seadnud sihiku Toompeale mõeldes väga kõrgele, kuid kõigepealt peavad nad toime tulema kohalikel valimistel järgmisel sügisel. Pärnu Postimehe arvates sõltub sotside esinemisest kohapeal 2013. aastal vasakpöörde võimalus 2015. aastal.

Kui sotsid saaksid märkimisväärse arvu valla- ja linnavolikogusid oma kontrolli alla või kuuluksid vähemalt arvestatava partnerina võimuliitu, tekiks neil lootus võtta võim Toompeal.

Paraku ei tule sotsidel valdades-linnades rinda pista niivõrd korrumpeerunud erakondade kui valimisliitudega. Kas kohalikel valimistel võib tekkida olukord “valimisliidud erakondade vastu”, näitab aeg.

Sotside probleem on jätkuvalt selles, et neil pole arvestatavat majandusprogrammi. Praegu on SDE olukord lihtsam: võimuvastutust kandmata võib rääkida, mida sülg suhu toob. Konkreetsete lubaduste rahalise katteallika näitamine on veel keerulisem.

Kuni sotsid pole selgitanud, kuidas nad valitseda kavatsevad, kus näevad kulude rahastamiseks tulusid, näeme küll nende suurt soovi pääseda võimule, kuid küsitavaid võimeid ja oskusi seda rahva huvides teostada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles