Pärnu spordihalli vallutasid valgetes kimonodes noored

Enn Hallik
, sporditoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taekwondo noorte Eesti meistrivõistlustel näitasid oma võimeid kuue- kuni 18aastased sportlased.
Taekwondo noorte Eesti meistrivõistlustel näitasid oma võimeid kuue- kuni 18aastased sportlased. Foto: Urmas Luik

Kui valdavalt mängitakse Pärnu spordihallis palli, siis üheks päevaks võtsid suure saali Eesti noortemeistrite selgitamiseks enda valdusse idamaise võitlusala taekwondo esindajad.

Ala agressiivsele iseloomule vaatamata korraldati need võistlused nii mõnelegi end ammu lõdvaks lasknud spordialale eeskuju andvalt. Distsipliin ligi paarisaja kuue- kuni 18aastase sportlase käitumises ja riietuses oli muljet avaldav, avamisest oli korraldatud tõeline pidu rivistuse ja paraadi, ässadest täiskasvanute demonstratsioonesinemiste ning alaliidu presidendi, Tallinna abilinnapea Mihhail Kõlvarti sõnavõtuga.

Kui võistlemiseks läks, rullusid matšid mitmel matil konveierina, kohtunikud olid tasemel ka spetsharjutuste hindamisel. Teisiti võinuks ehk olla valitud riigi meistrivõistluste keel või saanuks informaator rääkida kahes keeles.

Taekwondo’s võisteldakse ka olümpiamängudel, see on WTF (World Taekwondo Federation) versioon. Pärnus jagati medaleid ITF (International Taekwondo Federation) traditsioonilises ehk Põhja-Korea ehk mitteolümpiaversioonis.

Kergekontaktne versioon

“Reeglid on versioonidel erinevad,” selgitab Pärnu Taekwondo klubi eestvedaja, ka ITF Eesti alaliidu juhtkonnas tegutsev ja jutukski oleva võistluse korraldanud Robert Trofimov. “ITF versioon on kergekontaktne, aga lubatud on käelöögid näo piirkonda. WTF ehk olümpiaversioon on täiskontaktne, jalaga võib lüüa igale poole ja enamik lööke tehaksegi jalaga, aga käega tohib lüüa vaid kehasse. WTF versiooni juurde kuuluvad mitmed kaitsmed, aga ka elektrikontaktidega vestid ja jalatsid, mis tugeva löögi fikseerivad.”

Veel eristab kaht versiooni see, et ITF versioonis võisteldakse peale kahevõitluse spetsharjutustes, näiteks hüppetehnikas ja purustamises.

Pärnusse jäi hulk medaleid

Eesti ITF versiooni noortemeistrivõistlustel osales 176 sportlast kümnest Eesti linnast, kolm külalist tuli Lätistki. Pärnakaid oli 44: Pärnu Taekwondo klubist 25 ja Do-Jangist 19.

Pärnu Taekwondo klubi saagiks jäi kaheksa esikohta. Need võitsid kahevõitluses 9-10aastaste seas Edgar Tsolpanov (-37 kg), Aleksander Jarovoi (-34 kg), Kamilla Velikopolje (-33 kg) ja Deiss Gorškov (-27 kg), 11-13aastaste klassis Georgi Rozenkron (-45 kg) ja Kirill Dubrovski (-42 kg), 14-17aastastest Tauri Kaldmäe (-57 kg) ning spetstehnikas Kamilla Velikopolje.

Teise koha medali teenisid 9-10aastastest Rannel Lemmik ja Maria Fjodorova, 11-13aastastest Karlet Meister ja Semjon Fjodorov, pronks riputati kaela Patrick Eralale, Daniil Rudoile, Sergei Volõnjakile ja Daniil Demidovile.

Pärnu Do-Jangi sportlastest teenisid eri vanuseklasside kahevõistluses hõbeda Anette Russ (-33 kg), Tauri-Siim Karula (-57 kg), Tarvo Kodu (-64 kg) ja Simon Balanov (-57 kg) ning spetstehnikas Anastasia Tihhaja. Pronks kuulus Martin Trofimovile (-69 kg) ja Matias Nurmikule (-25 kg).

“Meie klubi võistleb tegelikult mõlema versiooni üritustel, ühele sportlasele sobib paremini ITF, teisele WTF versioon,” rääkis Pärnu Taekwondo klubi president Robert Trofimov. “Näiteks osalesime hiljuti Rakveres olümpiaversiooni võistlustel, kus Eesti, Läti, Venemaa ja Valgevene 240 sportlase seas saime kaks auhinnakohta: Kamilla Velikopolje oli 10aastaste klassis kuni 27 kg kaalus parim, Edgar Tsolpanov sama vanuseklassi kuni 35 kilogrammi kaaluvate poiste seas teine.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles