Kallastu ja Sumera esitavad Helsingis monumentaalset vokaaltsüklit

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sopran Kai Kallastu.
Sopran Kai Kallastu. Foto: Erakogu

Teisipäeval esitavad sopran Kai Kallastu ja pianist Kadri-Ann Sumera Helsingi Kanneltalos Olivier Messiaeni monumentaalse vokaaltsükli "Harawi", laulu armastusest ja surmast.

Prantsuse helilooja Olivier Messiaeni laulutsükkel "Harawi" aastast 1945 on esimene osa helilooja Tristani triloogiast, millesse kuuluvad ka 1948. aastal loodud Turangalila sümfoonia ja viis laulu. Tsükkel on oma pealkirja saanud Andide indiaanlaste armastuslaulude žanri järgi. Neis lauludes armastajad sageli lõpuks hukkuvad.

Tristani loost tuttav armastuse ja surma paratamatu põimumine esineb Messiaeni loomingus sageli. Need teemad on olnud väga isiklikud, sest helilooja esimene abikaasa Claire Delbos kaotas õnnetuses mälu ja suri pärast aastatepikkust viibimist raviasutustes.

"Harawi" sümbolistliku, sõnamängulise ja onomatopoeetilise teksti on kirjutanud autor ise. Tekst sisaldab peale tähenduseta sõnade tuletisi peruu ja prantsuse keelest. Vokaaltsükli muusika sisaldab Messiaenile iseloomulikku matkitud linnulaulu ning india muusikast inspireeritud rütmikombinatsioone ja laade.

"Harawi" esmaesitus Eestis oli 22. novembril Tartus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles