Marko Matvere naaseb uuel aastal teatrilavale

Andris Tammela
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väikeste Lõõtspillide Ühingut eesotsas Marko Matverega näeb täna musitseerimas Pärnu kuursaalis, kus kollektiiv mängib ette kõik oma parimad lood.
Väikeste Lõõtspillide Ühingut eesotsas Marko Matverega näeb täna musitseerimas Pärnu kuursaalis, kus kollektiiv mängib ette kõik oma parimad lood. Foto: Ants Liigus

Täna õhtul paneb Pärnu kuursaalis peo püsti ansambel Väikeste Lõõtspillide Ühing (VLÜ), mille laulev näitleja Marko Matvere plaanib oma austajate rõõmuks kevadel pärast mõningast pausi taas teatrietenduses osaleda.

Pärnust pärit Matvere lõpetas tänavu suvel koos sõber Jaan Tättega ümbermaailmareisi katamaraanil Nordea, pärast seda on ta Eestis olnud muusikutöösse uppunud. Ta on ohtralt esinenud koos VLÜga, peale selle tuuritab mees järgmisest nädalast koos Maarja-Liis Ilusaga kontserdituuril “Jõulutähed”.

Roman Baskin rääkis ära

“Oleme Maarjaga kohtunud ennegi muusikali- ja teatrilaval, kuid ta oli meil Nordeal madruseks ja siis ta tegi mulle ettepaneku minna ühisele jõulutuurile,” meenutas Matvere. “Maarja esitab kontsertidel jõululaule, mina lihtsalt ilusaid laule. Mõned duetid teeme ka.”

Duot saadavad Marti Tärn kontrabassil, Peeter Rebane kitarril ja Reigo Ahven löökriistadel. Ilus ja Matvere on lubanud ka ise teineteist eri pillidel saata. Pärnu kontserdimajas on kontsert 22. detsembril.

Mõnda aega teatrilavalt eemal olnud Matvere andis nõusoleku osaleda märtsis Tallinnas esietenduvas Roman Baskini tragikomöödias “Hukkamõistu koor”.

“Tegu on looga harrastajate ooperitrupist, kes üritab välja tuua kerjuste ooperit ja satub seeläbi sekeldustesse,” avas Matvere. “Peamisel mängime ilmselt Tallinna Salme keskuses, aga ehk satume külalisetendustega Pärnussegi.”

VLÜ-l on plaat soolas

Täna näeb Matveret kuursaalis koos VLÜga. “Kindlat kava ei ole, aga esitame oma kõige paremaid lugusid läbi aegade,” lubas ta. “Enamik inimesi, kes meid vaatama tuleb, ilmselt teab neid lugusid niikuinii. Pärnus on meid siiani kenasti vastu võetud ja pidu on ikka hästi käima läinud.”

Matvere teatel on VLÜ-l üksjagu uusi muusikapalu, mida aga publiku ette veel ei tooda. “Sedapuhku hoiame neid vaka all ja kui pärnakad meid kunagi uuesti esinema kutsuvad, siis võib-olla tulevikus esitame neid,” salatses Matvere. “VLÜ-l täitub kahe aasta pärast 25 aastat, ehk laseme selleks puhuks uue plaadi välja.”

Väikeste Lõõtspillide Ühing on kutsutud tänavu esinema Tartu Vanemuise teatri aastalõpuballile ja Matvere kinnitusel on niisugused kutsed väike üllatus bändiliikmetele endilegi.

“Imestame isegi, et aeg-ajalt tuleb jah selliseid ballikutseid,” nentis ta. “Ilmselt seal ühes saalis mängib orkester ja meie siis teeme teises saalis rahvalikku tantsumuusikat. Eks ballilised saa valida, kummas saalis nad soovivad tantsida.”

VLÜ sai alguse 1989. aastal Pärnus. Tolle aasta 23. juunil esinesid Raido Koppel, Mati Kiviselg ja Marko Matvere siin esmakordselt selle nime all ja väga väikestel lõõtspillidel.

Nime ja tegevuse valikul võttis kollektiiv eeskujuks XX sajandi alguse kodanike vabatahtlikud ühendused.

Juba mõne aasta pärast oli VLÜ-l repertuaar, mida oli raske ühe õhtuga täismahus läbi mängida. Laulude osakaal oli tookord väike. Põhilised tantsurütmid olid valss, polka ja reinlender, ei põlatud kõige levinumate seltskonnalaulude viisegi.

Ühinguga liitusid Joel Sarv (viiul), Erkki-Kalle Esop (basskitarr) ja Mait Seger (trummid). 2003. aasta suvel otsustas Kiviselg pühenduda kiviraiumisele ega osale enam ühingu kontsertkoosseisus.

Aastast 2004 esineb VLÜ taas kuueliikmelisena: klarnetit, saksofoni ja vilesid mängib Sander Udikas, trummidel astub üles Aivar Vassiljev.

Nüüdseks moodustavad VLÜ repertuaari parima ja kaalukaima osa nn meremehelaulud ja autorilaulud, mis kannavad samalaadset atmosfääri.

Esimene helikandja “Väikeste Lõõtspillide Ühing” ilmus kollektiivil 1995. aastal.

VLÜ

Marko Matvere – laul, kitarr, akordion.

Raido Koppel – laul, akordion.

Joel Sarv – viiul.

Erkki-Kalle Esop – basskitarr.

Sander Udikas - klarnet, saksofon ja viled.

Aivar Vassiljev – trummid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles