Ukrainlased etendasid “Jõuluööd”

Karin Klaus
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ants Liigus

Pärnu 10. ooperipäevadele saabunud Kiievi riikliku laste ja noorte ooperi- ja balletiteatri peadirigent Jevgeni Voronko kiitis Pärnu kontserdimaja saali akustikat ja mõnusat talveilma, mis ukrainlaste külakostiks toodud Rimski-Korsakovi ooperiga “Jõuluöö” sobis kui valatult.

“Teil on suurepärane kontserdisaal, mis lausa aitab solistidel laulda,” rääkis Voronko eilse peaproovi vaheajal. “Iga noot ja detail orkestrimängust on väga selge, hästi kuuldav ja nii artistide kui koori laulmise ajal täitub saal heliga igal pool. Meil on tõesti rõõm võimaluse üle sellel laval esineda.”

“Jõuluööd“ esitati eile õhtul ning ooperi lumist ja veidi müstilist lavakujundust otsekui jätkas õues Pärnu pehme talveilm.

Peadirigendi sõnade kohaselt on “Jõuluöö” kirjutanud küll Vene helilooja, kuid lavastus illustreerib hästi Ukraina rahvuslik-kultuurilisi ja õigeusuga seotud traditsioone: värvikad rahvariided, jõulusandiks käimine, vitspunutised lavakujunduses jne.

Täna annab Kiievi teater Pärnu kontserdimajas traditsioonilise ooperigala-õhtusöögi, millel kõlab Ukraina heliloojate looming ja maailma ooperiklassika.

Kiievi riikliku laste ja noorte ooperi- ja balletiteatri repertuaarist moodustavad 65 protsenti noortele vaatajatele mõeldud lavastused, millest paljud on just lastele kirjutatud. Teater loodigi 30 aastat tagasi eesmärgiga kasvatada noort publikut.

Kokku on Ukrainas kuus ooperiteatrit ja Voronko jutu järgi hinnatakse ooperižanri nende riigis kõrgelt, sest ukrainlased armastavad laulda ja muusikat nautida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles