Galerii: õpilasfirmad pakkusid pärnakatele laadakaupa

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õpilasfirmade laat "Pärnumaa jõulud 2012".
Õpilasfirmade laat "Pärnumaa jõulud 2012". Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Täna Port Artur 2 kaubanduskeskuse aatriumis toimunud õpilasfirmade iga-aastasel laadal pani leti püsti ligi poolsada noorte enda loodud ettevõtet, mis pakkusid mitmesugust kaupa, alates käsitööst ja ilutoodetest, lõpetades reklaamiteenuse ja küsimustele vastava robotiga.

Pärnumaad esindasid õpilasfirmade laadal Pärnu, Häädemeeste, Pärnu-Jaagupi, Pärnjõe, Sindi ja Viira kooli noored ettevõtlushuvilised.

Mujalt Eestist sõitsid Pärnusse Tallinna, Tartu-, Võru-, Harju-, Viljandi-, Rapla-, Harju- ja Läänemaa õpilasfirmad. Rahvusvahelist hõngu andsid üheteistkümnendat korda toimunud laadale Moldovast kohale sõitnud õpilased.

Traditsiooniliselt oli pakutava kauba hulgas rohkelt käsitööd: helkureid, ehteid, puust pliiatseid, kotte ja kaarte.

Omapärase müügiartikliga hakkasid silma Saku gümnaasiumi noormehed, nende loodud stressiväntade kerimine pidavat aitama pinget maandada.

Firma esindaja Andro Halliko sõnutsi mõtlesid silindri, mille otsas asuva vändaga saab kerida kaht klotsi, välja õpilased ise koos tööõpetuse õpetajaga. “Stressivända idee on ainulaadne, see on täiesti teistsugune asi,” loodab Halliko omapärase tootega teiste hulgast silma paista.

Kuus noormeest käivad neid nii vahetundidel kui vabal ajal meisterdamas kooli tööõpetuse klassis ja loodavad enda väljamõeldud stressipeletit laiemaltki turustama hakata. “Stressivänt sobib näiteks firmakingituseks, millele saab logo peale panna,” pakkus Halliko võimalikku turunišši.

Kõige nooremad käsitöö pakkujad olid laadal Vändra valla Pärnjõe põhikooli kolmanda ja nejanda klassi tüdrukud, kelle müügiletil ilutsesid dekoreeritud savinööbid.

“Need toovad õnne,” kiitis leti taga seisnud Annaliina Nikiforova kaupa. “Isegi kui te neid ei osta, siis siin nende vaataminegi toob teile õnne.”

Tüdruku koolikaaslased pakkusid soovijatele kooliaias kasvatatud maitse- ja ravimtaimi, millest on hea raviteed teha. “Näieks salveitee on hea norskamise vastu,” teadis Helina Karro pakutavast rääkida.

Mitu õpilasfirmat tuli tänavusele laadale ilutoodetega. Tartu kunstigümnaasiumi poiste arvates oli nende pakutavatel vannisooladel ja kehakreemidel laadal päris hea minek.

Õpilasfirma juhi Ragnar Palla jutu järgi otsustasid nad eeskätt õrnemale sugupoolele mõeldud tooteid valmistama hakata väga pragmaatilisel põhjusel. “Kaubanduskeskustes käivad rohkem naised. Jõulude ja sõbrapäeva ajal on ilutooted populaarsed kingitused,” märkis ta.

Palla sõnutsi tahetakse ilutooteid hakata müüma interneti vahenduselgi.

Võrumaa Meremäe kooli õpilased olid laadal omavalmistatud robotiga, mis vastas uudishimulike küsimustele “jah” või “ei”. “Robotilt võib näiteks küsida: “Kas jõuluvana on olemas?” või “Kas homme tuleb ilus ilm?”," soovitas leti taga seisnud Kert Link, kelle eestvedamisel küsimustele vastav robot kooli robootikatunnis koos semudega kokku pandi.

Omalaadse ettevõtmisega oli laadal Värska gümnaasiumi õpilasfirma Reklama, mis reklaamis kodukohas valmivat mineraalvett, pühitsetud veest tehtud seepi ning tutvustas Setumaad ja seal toimuvaid üritusi.

Reklama väljapanek sai korraldajatelt parima teenuse auhinna. Ettevõtmise projektijuhi Mari Suurvälja sõnade kohaselt oleks Reklama võinud valida võitjaks teisteski kategooriates, kuna neil oli mitmesugust kaupa ja tugev väljapanek.

Suurväli märkis, et tänavusel laadal hakkas silma, et paljud õpilasfirmad on hakanud tegema koostööd juba tegutsevate ettevõtetega, kasutades nende materjale ja lisades sinna oma idee.

Laada eestvedaja arvas, et märkimist vajab seegi, et õpilasfirmadel ei olnud tänavuaastasel laadal ainult head väljapanekud, vaid neid osati reklaamida ja võimalikke huvilisi juurde meelitada.

Üheteistkümnendat korda Pärnus toimunud õpilasfirmade laada käive oli ligi 1500 eurot.

Õpilasfirmade laata korraldab Pärnumaa majandusõpetajate ainesektsioon koostöös Eesti ühiskonnaõpetajate seltsi ja Tartu ülikooli Pärnu kolledžiga.

Õpilasfirmade laada auhinnad

Parim väljapanek – Pärnu kunstikooli õpilasfirma purkidesse pandud küpsetuspaketid tortide ja kookide valmistamiseks.

Parim müügistrateegia – Raeküla kooli õpilasfirma EwB Tegude kalender.

Parim toode – Värska gümnaasiumi õpilasfirma Seto Puit puidust tooted.

Suurim läbimüük – Pirita majandusgümnaasiumi õpilasfirma Green Choice, mis valmistab kehahooldusvahendeid.

Uudseim toode – Saku gümnaasiumi õpilasfirma Puu & Klots stressivändad.

Parim teenus – Värska gümnaasiumi õpilasfirma Reklama reklaamiteenused.

Parim korduvkasutustoode – Pärnu-Jaagupi gümnaasiumi õpilasfirma tennisepallist tooted.

Parim õpilasfirma väikeste põhikoolide arvestuses – Sindi gümnaasiumi õpilasfirma Vah-vah-vah-vahva, mis valmitab jõuluteemalisi käsitööesemeid.

Port Arturi kaubanduskekskuse eriauhind – Viira põhikooli õpilasfirma Viira müügileti hea kujunduse ja aktiivse müügi eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles