Nippe verivorstide küpsetamiseks

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik

Verivorsti valmistamisel on oluline teada, kas tegemist on naturaalses sea- või lambasooles oleva verivorstiga või on see pritsitud kollageeni ehk söödavasse kunstkesta.

Rakvere lihakombinaadi lihatoodete tootejuht Gunnar Obolenski õpetas, et naturaalses sea- või lambasooles verivorsti tuleb küpsetada 20–30 minutit, kollageenis verivorsti küpsemisaeg on 10–15 minutit.

Praeahjus verivorste küpsetama asudes tuleb panna esmalt pannile veidi rasvainet – searasva või õli. Samuti võib asetada ahju veenõu auru tekkimiseks ja asetada siis veretooted pannile. Kes panni ei soovi rasvaseks teha, võib kasutada küpsetuspaberit, mille pealt saab pärast ahjust välja võtmist verivorstid hõlpsasti kätte.

Soovi korral võib vorstid kergelt toiduõliga üle pintseldada, see kaitseb vorsti purunemise eest ja annab kestale kena läike.

Verivorste on oluline kaks kolmandikku küpsetusajast hoida 180 kraadi juures ja seejärel tõsta temperatuur 200 kraadini. Selliselt toimides saab vorst parajalt krõbe.

Eriti krõmpsuva kooriku saab vorste näiteks meega määrides või flambeerides. Flambeerimiseks tuleb vorstid kange alkoholiga üle valada ja lauale viies põlema süüdata. Verivorstide koorik muutub veelgi krõbedamaks ja rooga on niiviisi pidulikum serveerida.

Pannil verivorste küpsetama hakates tuleb esmalt vorsti sisse kahvliga augud teha. Seejärel asetada vorstid leigele rasvainega kaetud pannile. Kui panna vorstid kuumale pannile, ei pea verivorsti nahk sellisele kuumusele vastu ja tulemuseks on pannitäis vorstisegu. Pannil verivorstide küpsetamiseks tuleb varuda aega. Neid peab küpsetama mõõdukal kuumusel ja mõlemalt poolt parajalt krõbedaks.

Parima maitseelamuse saamiseks soovitas Obolenski serveerida verivorste ja teisi veretooteid kuumalt hapukoorega ja kõrvitsa-, peedi- või pohla-õunasalatiga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles