Parimaks väärismetallita ei saa

Enn Hallik
, sporditoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaspar Taimsoo (paremal), Tõnu Endrekson, Allar Raja ja Andrei Jämsä tulid Euroopa meistreiks ja said Londoni olümpial igati kõrget hindamist väärt neljanda koha.
Kaspar Taimsoo (paremal), Tõnu Endrekson, Allar Raja ja Andrei Jämsä tulid Euroopa meistreiks ja said Londoni olümpial igati kõrget hindamist väärt neljanda koha. Foto: Fred Killing

Pärnumaa 2012. aasta parimateks sportlasteks valiti jääpurjetamise MM-hõbe, sõudmise EM-kuld ja pronks ning võrkpalli Eesti karikavõitja, aga tunnustust jagus teistelegi.

Kuigi valijatele (aga valiti nii maal kui linnas) tundus esialgu, et meie tippude järel on tükk tühja maad, kerkisid nii mõnegi kategooria puhul kuumad vaidlused, mis näitavad nii seda, et Pärnumaa sport on jätkuvalt suutlik, kui sedagi, et raskesti võrreldava võrdlemist tuleks võtta veidi kui mängu või omamoodi spordiala.

Karl-Hannes Tagu ja Kaisa Pajusalu

Jääpurjetamise DN-klassi MMil hõbemedaliga üllatanud Karl-Hannes Tagu (Pärnu jahtklubi) tõstis pärnakate selle ala lae kõrgemale ja kuulutati Pärnumaa aasta parimaks meessportlaseks. Seni oli DNi meestest Rein Veideri kontos kaks EM-hõbedat, Mati Hoolil MMi viies koht, Heino Jõesaarel NSV Liidu meistri kuld.

Tagu lähim konkurent Pärnumaa parima valimisel oli maadleja Alo Toom (Suure Karu Pojad), kes sai MK-sarja Bakuu finaaletapil teise koha.

Sõudja Kaisa Pajusalule (Pärnu Kalev) andis maakonna parima naissportlase tiitli pronksmedal Euroopa meistrivõistlustelt. Olümpiast jäi Kaisa küll ülinapilt kõrvale, aga nii kõrget sõudmisautasu on saanud eestlastest varem vaid MM-pronks Reet Palm ja Kaisa vanatädi, neljakordne Euroopa meister Aino Milodan-Pajusalu.

Neljapaat ja võrkpallimeeskond

Võistkondasid arvestatakse kahes jaos, eraldi pallimängijad ja kõik muud alad. Põhjus – muidu poleks väikese linna jalg-, võrk- ja korvpalluritel erilist šanssi kodumaakonna parimaks tõusta. Kui just eurosarja võitma ei kiputa, nagu võrkpallureil kümmekond aastat tagasi peaaegu õnnestus.

Tänavu ei olnud absoluutse parima nimetamisega raskusi, loomulikult said selle au paarisaeru neljapaadis Euroopa meistreiks pärjatud ja olümpial neljandaks tulnud (mitte jäänud!) Kaspar Taimsoo (küll nii klubilt kui sissekirjutuselt mulk), Tõnu Endrekson (SK Pärnu), Allar Raja (Pärnu Kalev) ja Andrei Jämsä (SK Pärnu).

Mis (või kes) praeguse seisu põhjustas, kas see on vaheaasta eel loomulik või kollase meedia abiga tekitatud mull, näitavad kõige paremini järgmise suve võistlused. Igatahes oli neljapaat mitte üksnes Pärnu, vaid kogu Eesti spordi lipulaev.

Parimat pallimänguvõistkonda oli raskem esile tõsta. Lõpuks jäi siiski peale Pärnu võrkpalliklubi meeskond (Andrus Raadik, Edgar Järvekülg, Tamar Nassar, Kardo Kõresaar, Romet Priimägi, Olivier Faucher, Siim Põlluäär, Edgar Maier, Ergo Sartakov, Taavet Leppik, Sven Saarpere, treenerid Urmas Tali ja Toomas Jasmin, füsioterapeut Gardo Maruste), kes tuli hiljuti Eesti karikavõitjaks, oli kevadel Eesti–Läti Schenkeri liigas teine ja Eesti meistrivõistlustel pronks.

Võib-olla tehti selle valikuga liiga Balti meistritele ja Eestis nii meistrikullad, karika kui superkarika võitnud Pärnu jalgpalliklubi naiskonnale ja äkki isegi Balti karikavõitjaks kroonitud, nüüd laiali läinud võrkpallinaiskonnale, aga kahju küll, parim saab olla vaid üks.

Kergejõustik, moto, ammulaskmine

Neljast eelnimetatud auhinnast kaks läks Pärnumaa esindusalale sõudmisele, sõudjad said veel maakonna parima noormehe tiitli – selleks on koos tallinlase Jüri-Mikk Udamiga Euroopa noortemeistriks tulnud Geir Suursild (Pärnu Kalev).

Parimaks neiuks valis Pärnumaa Eesti sprindijooksumeistri Laura-Maria Oja (Pärnu Kalevi kergejõustikuklubi), Pärnu linn Eesti sõudemeistri Andra-Laura Meeksa (Pärnu Kalev). See oli ka ainus erinevus Pärnu maa ja linna valikutes. Mis näitab, et tippsport on endiselt linna koondunud.

Aasta edukaim täiskasvanute treener on olümpial neljapaati juhendanud Matti Killing, noortetreeneri autasu kuulub Suursilla-Udami juhendajale Reet Palmile.

Juunioride parimaks tunnistati Soomes elav ja treeniv, kuid jätkuvalt Altiusse kuuluv kõrgushüppaja Eleriin Haas, kes tuli Teemantliiga finaaletapil Brüsselis kolmandaks ja nii Soome kui Eesti meistriks, püstitades isikliku rekordi 1.92.

Aasta tehnikasportlane on Balti enduromeister, iginoor Toivo Nikopensius (Paikuse motoklubi), parim veteran ammulaskmise omavanuste maailmameister Aleksander Karama (Häädemeeste AK), aasta invasportlane orienteeruja ja kergejõustiklane Vaiko Vare.

Aasta üllataja tiitel antakse Paikuse motoklubile enduro EMi etapi eeskujuliku korraldamise eest.

Parima sporditoetaja valikul eelistati paljude võimalike seast sporti mitmeti toetanud Pärnu Postimeest ja kestvalt õige mitmel spordialal õlga all hoidvat Pärnu Metsa.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles