Pärnu bändi DefRage ohjas 15 Austria politseinikku

Andris Tammela
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
DefRage'i eestvedaja Kari Kärner ei lõpetanud kaamera ees esinemist ka politsei saabudes.
DefRage'i eestvedaja Kari Kärner ei lõpetanud kaamera ees esinemist ka politsei saabudes. Foto: Kanal 2, Reporter

Pärnust pärit kõmuline metal-bänd DefRage kogub negatiivset kuulsust Euroopas. Neljapäeval läks Austrias Innsbrucki ööklubis Harly vaja koguni 15 korravalvurit, et joobnud bändiliikmeid korrale kutsuda.

Austria leht Tiroler Tageszeitung teavitas, et Pärnu bändil oli plaanitud neljapäevaks Innsbrucki ööklubisse Harly kontsert. Jamad bändiga algasid aga juba päev varem.

Oma nime mitte avaldanud klubi tegevjuhi teatel oli kontsert paika pandud juba viis kuud tagasi, kuid ühtäkki teatasid bändiliikmed kolmapäeval, et soovivad kontserdi edasilükkamist reedele.

Kui klubi juhtkond sellest keeldus, avastasid DefRage'i liikmed, et nende instrumendid on kadunud. Harly meeskond tuli Pärnust pärit muusikitele aga vastu ja muretses asendusinstumendid.
Neljapäeva õhtul ilmus enamik DefRage'i liikmeist küll Innsbruki ööklubisse, kuid nad keeldusid lavale minemast, sest bändi laulja oli kadunud. Väidetavalt oli laulja teel Saksamaalt Berliinist ja hilines.

Seetõttu lükkus algselt kella 20ks plaanitud kontsert esialgu edasi tunni, siis kaks ja lõpuks kolm. 20 minutit pärast südaööd, kui enamik klubipublikust oli lahkunud, otsustas juhtkond kontserdi ära jätta.

“Ootamatult ründasid ilmselgelt purjus Eesti muusikud aga lava ja hakkasid metsikult mängima, kuigi nende laulja ei olnud endiselt kohal,” kirjeldas Harley töötaja Austria ajalehele.

Et DefRage keeldus lavalt lahkumast, kutsusid klubitöötajad DefRage'i liikmetele politsei. Eestlaste mahamurdmiseks läinud vaja kogunisti 15 korravalvurit ja Tiroler Tageszeitungi andmeil osutanud politseile suurimat vastupanu valge peaga, 192 cm pikkune DefRage'i kitarrist. Ilmselt on silmas peetud Kari Kärnerit.

Austria leht tõi välja, et DefRage on teeninud paljudes Eesti kohtades esinemiskeelu ja sama teed on minemas bänd Austrias ja ilmselt mujalgi Euroopas.

DefRage'i kitarrist Kari Kärner saatis Pärnu Postimehele e-kirja, milles lükkab osaliselt ümber Tiroler Tageszeitungi artiklis ilmunud  väited.

“Päeval enne kontserti oli laulja Argo Ollep veel Eestis ja hakkas sõitma ajaliselt graafikus, kuid teeolud pole just Eestis parimad ja ta sõitis teelt välja ning kaotas viis tundi,” kirjutas Kärner. “Harly baari sai antud intsidendist teatatud ja palutud, et ehk on võimalik live edasi lükata reedele, kuid selle koha omanikud polnud nõus, aga meile anti lubadus, et võime minna lavale hiljem.”

Samuti oli Defrage’il väikeseid probleeme soolokitarristi varustusega ja selle tõttu palus bänd kontserdi korraldajalt abi, mida neile aga ei osutatud.

Kärneri sõnade järgi oli Harly baar rahvast tulvil ja kõik ootasid DefRage'i kontserti.

“Tüli korraldajaga tekkis hoopis sellest, et meie lavapromoja Rait Suup teatas, et DefRage loobub oma esinemistasust ja me võime selle 400 eurot hoopis klubiomanikule maksta,” selgitas Kärner. “See lause ajaski korraldajad meie vastu vihale, kuna julgesime neile kannale astuda. Me pole rotid, kes annavad kontserte ainult raha nimel.”

Kärner kinnitas et DefRage läks lavale, kui nad said infot, et Ollep jõuab kohe kohale.

“Klubiomanik ei võtnud meid kuulmagi ja teatas, et kontsert on tühistatud,” rääkis Kärner. “Kuid iseseisev ja mitte kellestki teisest sõltuv bänd, nagu me oleme, võtsid muusikud pillid kätte ja astusid lavale, et laulja ära oodata ja live siiski ära teha. Lavale tulid turvameeskond ja kontserdikorraldaja, kes lavalt eemale tõrjuti ... Bänd osutas vastupanu. Oleme alati austanud ja kinni hoidnud kokkulepetest, ja Harly omanik andis oma lubaduse, et võime mängida ükskõik millal ... ja sellest ka selline otsus! Kui lõpuks laulja otse 2500kilomeetriselt sõidult tuhises lavale ja haaras mikrofoni, tuli saalist rõõmukisa ja fännid lootsid, et kontsert algab. Kuid Argole järgnesid lavale politseinikud, kes sundisid bändi lavalt lahkuma.”

Kärner lisas, et kogu bänd ei olnud purjus. Tema ise tuuril olles alkoholi ei tarbivat ega tegevat ka suitsu.

“Soolokitarrist Alex Ohaka oli kaine,” kinnitas Kärner. “Joonud olid trummar Andres Arens ja samuti Andre Kaldas (screaming vokaal), kuid see on igal kontserdil nii. Laulja Argo Ollep oli ilmselgelt kaine, kuna ta saabus autoga.”

Kärner teatas oma e-kirja lõpus, et enamik portaali Elu24 postitatud klippe on filmitud bändi puhkuse ajal.

“Siin ajame asju tõsiselt, just sõlmisime lepingu ühe "produktsiooni firmaga", mis tähendab seda, et DefRage siseneb lähipäevadel digitaalsele muusikaturule läbi Amazoni ja iTunesi ning eesmärgiks on suruda uus singel “Sick Letter” edetabelitesse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles