Pärnumaal hakati koolitama arboriste

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Voltveti mõisapark.
Voltveti mõisapark. Foto: Pärnumaa kutseharisuskeskus

Pärnumaa kutsehariduskeskus hakkas Tihemetsas Voltveti koolituskeskuses õpetama arboriste ehk puuhooldajaid.

Uut eriala, mida varem on kuus aastat õpetatud vaid Jõgevamaal Luual, asus tudeerima üksteist õpilast.

Vastavatud esimesse arboristide gruppi õppijateks arvatud inimesed on eri vanuses, paljud õppijaist on varem õppinud metsamajandust, aiandust või maastikuehitust. Õpetajateks on nii Tihemetsa oma metsanduse ja aianduse õpetajad kui ka puuhoolduse spetsialist väljastpoolt kooli.

Arboristide kutseõpe kestab Tihemetsas poolteist aastat. See on töökohapõhine õppevorm, millest kolmandik on teoreetiline ja praktiline õppetöö koolis ning kaks kolmandikku õppeajast on praktika ettevõtetes.

Arborist on puuhoolduse spetsialist, kes hooldab asula- ja pargipuid kogu nende eluea jooksul. Seejuures lähtub ta inimeste ja nende vara turvalisusest ning puu bioloogiast, püüdes samal ajal parandada kõrghaljastuse tervislikku seisundit ja dekoratiivsust.

Arboristitöö hõlmab puude istutamist ja hooldamist “juurtest ladvani”: sobivate istikute valimist, õiget istutamist ja järelhooldustöid, täiskasvanud ja vanade puude hoolduslõikust ja ohtlike võraharude toestamist.

Arborist langetab ohutult kitsastes tingimustes – majade vahel, kalmistul jm – kasvava puu, kasutades köistehnikat või korvtõstukit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles