Jõulukuusk tahab soojaga harjutamist

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Järsu temperatuurimuutuse tõttu võib kuusk okkad maha visata. Puul aitab ilus püsida spetsiaalne toitelahus.
Järsu temperatuurimuutuse tõttu võib kuusk okkad maha visata. Puul aitab ilus püsida spetsiaalne toitelahus. Foto: Peeter Langovits/Postimees

Elus kuusepuu on kahtlemata maailma parim jõulutunde looja ja plastpuuga võrreldes kordades loodustsäästvam, kuid kiiresti mahapudenevad okkad seavad ehtsa kuuse paljude silmis põlu alla.

Et jõulurõõmu jaguks pikalt, kogusime nõuandeid, kuidas kuusepuud võimalikult kaua toas ilusana hoida.

Kuna eelolevateks päevadeks lubatakse korralikke miinuskraade isegi päevasel ajal, on kõige tähtsam metsast või kaubanduskeskuse eest toodud puud soojusega harjutada, sest kui tuua puu miinuskraadide käest otse sooja tuppa, võivad okkad isegi päevaga maha kukkuda. Nii tasub kuuske esmalt päeva või vähemalt mõne tunni hoida garaažis, kinniehitatud rõdul, keldris või võimalusel trepikojas.

Ots maha

Toas tuleb kuusele leida kõige jahedam koht. Jah, väga südantsoojendav oleks istuda aurava teetassiga tugitoolis ja nautida samal ajal nii kaminatuld kui kõrval tuledes säravat kuuske, kuid jällegi – mida soojem koht, seda kiiremini okkad põrandale kukuvad. Ka põrandaküttega koht pole kuusepuule hea valik.

Kui kuusk tuppa tuua, on soovitav tüve otsast paarisentimeetrine jupp maha saagida, sest värske lõikepinna kaudu saab puu paremini vett kätte. Vesi võiks olla pigem soe ja kui võimalik, siis lisage vette lõikelillede säilitamisainet, mida müüakse enamikus lillemüügikohtades.

Lettidel leiab selliseid pakikesi, mille peale ongi kirjutatud “Lõikelillede ja jõulukuuse toitelahus”. Rahva seas levib soovitus nii nagu lõikelilledele kuuselegi vette suhkrut lisada.

Paaril esimesel päeval ei tohi unustada kuusejalas veetaset kontrollida, sest algul on puul suur janu ja ta võib tarbida isegi kuni kaks liitrit päevas, hiljem umbes liitri jagu. Kui anumasse vett lisate, ärge pange külma, vaid ikka toasooja vett.

Kel aga kuusele jahedamat kohta toas pakkuda pole ja rahakott lubab, võib koju tuua hoopis mõne nulu, sest need üldjuhul okkaid maha ei aja.

Potipuu õue

Viimastel aastatel on jõulude eel müügil palju väikestes pottides kasvavaid jõulupuid. Mõni neist tuleb paari kuu pärast ilmselt minema visata, teised saab kevadel aeda istutada ja neist kasvavad aastatega suured puud.

Näiteks Kanada kuusk “Conica” on üks sellistest, mida sobib väga edukalt meie kliimas kasvatada. Palju müüakse Kalifornia ebaküpresse, neidki võib proovida hiljem õue istutada, kuid need nõuavad suuremaid teadmisi ja hoolt. Kui on plaanis potis kasvav jõulupuu kevadel aeda istutada, ei tohiks neid toas soojas kohas hoida.

Kel oma metsa kasvamas ei ole, aga tahaks ikka ise metsast puu tuua, saab võimalusi uurida riigimetsa majandamise keskuse (RMK) kodulehelt. Näiteks Pärnu ümbruses on Tammiste kandis mitu kohta, kuhu tohib ise kuuske otsima minna. Kuuse eest saab tasuda mobiiltelefonimaksega kohapeal või enne metsa minekut internetipangas. Igal juhul tuleb tingimused enne metsa minekut endale väga täpselt selgeks teha.

Kes kuuske tuppa tuua ei jõua või ei mahuks terve puu ära, piirdub tihti kuuseokstega. Riigimetsast võib igaüks enda tarbeks kuuseoksi murda. Jälgida tuleks, et puu ei saaks kahjustatud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles