Kuidas kaitsta kuuske lemmiklooma eest?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõulupuu.
Jõulupuu. Foto: Mihkel Maripuu

Eesti maaülikooli väikeloomakliiniku nooremarst Epp Ülevaino rääkis, et pühadeks tuppa toodud kuusepuu on lemmikloomadele uus ja huvipakkuv objekt, mida tuleks kindlasti lähemalt uurida. Kasside jaoks on ehteis kuusk nagu suur tore ronimispuu, millel mänguasjadki küljes. Koertele pakub jõulupuu samuti palju uudistamist.

Universaalset soovitust, kuidas hoida kuusepuu puutumatuna ja lemmikloomad rõõmsad, ei olegi. Siiski kehtivad samad reeglid nagu lemmikute kasvatamisel üldiselt: tuleb keelata ebasoovitavat tegevust ja premeerida õiget käitumist.

Õnnetuste ärahoidmiseks on kõige lihtsam piirata lemmikloomade juurdepääsu kuusele. Selleks võib paigutada kuuse kohta, kus lemmikud ei käi, või paigutada kuuse ümber ligipääsu takistavaid objekte. Näiteks üks omanik sättis kuuse ette keraamilised aiapäkapikud, mida koer ei sallinud. Samuti on mõistlik hoida kuuske ja lemmiklooma eraldatuna ajal, mil omanikku kodus ei ole või ta ei saa lemmiku tegevust jälgida.

Kuusk peab olema korralikule alusele tugevasti kinnitatud, et lemmikloomad seda ümber ei suudaks ajada. Ahvatluse vähendamiseks võiks kuuse alumised oksad jätta ehtimata. Just kuuseehted näivad paljudele koertele-kassidele toredate mänguasjadena ja tõmbavad endale lemmikute tähelepanu.

Lemmikloomapoodidest leiab peletavaid spreisid, mida võib kuuse kaitsmiseks kasutada. Abi võib olla kolisevate või krabisevate esemete või materjalide paigutamisest kuuse ümber, mis liiga lähedale eksinud lemmiku eemale peletavad. Kasside puhul võib peale keelamise kasutada vajadusel tavalist veepritsi.

Kuuseehted võivad allaneelamisel lemmikutele raskeid terviseprobleeme põhjustada ja kindlasti peab olema ettevaatlik elektrijuhtmetega.

Omaniku äraolekul on õnnetuste vältimiseks kõige kindlam jätta lemmik kuusepuust eraldatuks, näiteks teise tuppa.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles