Jõuluaeg on heade tegude aeg

, Vene gümnaasiumi õppealajuhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heategevuslik jõululaat Pärnu Vene gümnaasiumis.
Heategevuslik jõululaat Pärnu Vene gümnaasiumis. Foto: Erakogu

Kaunist jõuluaega kõikidele headele inimestele, kes aitavad loomi, ja kõikidele loomadele samuti! Tehke heategu ja pakkuge hüljatud loomadele toitu või veel parem – kodu ja armastust.

Meenutagem, mis toimus Pärnu Vene gümnaasiumis veerandi viimastel päevadel.

Reede, 21. detsember kell 10

Eesti rahvakalendris on see toomapäev, mida rahvasuu on seostanud üles jäänud kohustuste täitmisega. Milline kohustus on siis jäänud täitmata Vene gümnaasiumi õpilastel?

Kooli õpilasesinduse ja hoolekogu esindajad seavad sammud koolimaja ette pargitud auto poole. Reisi sihtkohaks on Pärnu varjupaigas elavad hüljatud või kodutuks jäänud lemmikloomad. Samuti minnakse külla Toris Laane tallides ja Pärnu-Jaagupis Ojatamme talus elavatele hobustele. Külakostiks on kaasas põhu- ja heinarullid, liiva- ja kuivtoidukotid koertele-kutsikatele ja kassidele-kassipoegadele. Enne jõulupühi on Vene gümnaasiumi lastel täitmata üks õilis ja ilus ülesanne: „kingipakkide” üleandmine loomadele.

Teisipäev, 18. detsember kell 20

Koolimaja ruumid on peaaegu tühjad. Veel mõni minut tagasi kestnud sagin ja sumin asendub vaikusega. Mõni üksik päkapikukostüümis, muljeid täis ja rõõmsa olekuga laps ruttab garderoobi poole, et jõuda bussi peale ja sõita koju. Õhus on tunda piparkookide ja küünalde lõhna. Põrand tahaks pühkimist ja pesemist.

Pallikujulise läbipaistvate seintega rahakassa ümber kogunevad õpetajad ja hoolekogu esindajad, et tõmmata üritusele joon alla – lugeda kokku päevakäive. 1016 eurot! Võitja on 4.a klass – käive 81 eurot ja 33 senti. Tublid lapsed! Seda enam, et ükski müüdav asi ei tohtinud olla kallim kui üks euro. Ja kõik ju teadsid, et kogu teenitud raha läheb heategevuseks, ei sentigi endale. Isegi Swedbank on täna lahke ja abivalmis, tahaks teda tänada.

Teisipäev, 18. detsember kell 17

Vene gümnaasiumi ümbruses on raske leida vaba kohta auto parkimiseks. Koolis sagivad ringi lapsed, lapsevanemad, õpetajad, külalised. Kõik valmistuvad heategevusliku jõululaada avamiseks. Jõuluajale vastavalt kaunistab iga klass müügilaua ja paneb välja oma kätega valmistatud kauba. Täpselt kell 17.30 annab koolikell märku, et laat on avatud.

Ja siis läheb lahti! Külalised ostavad endale või jõulukingikotti vahvaid asju: kootud sokke-susse, omatehtud jõulukaarte, heegeldatud linikuid, komplekte lumememmede valmistamiseks, pärlitest ehteid, heegeldatud päkapikke, jõulumustriga plastpudelitest valmistatud vaase, lõbusate päkapikkudega raamatuhoidjaid jms.

Ja millised lõhnad täidavad kogu koolimaja! See on maiasmokkade paradiis: piparkoogid, suured ja väikesed, glasuuritud ja glasuurimata, idamaised maiustused, vahvlid, küpsised, keeksid ja mida kõike veel! Vahva on proovida oma õnne iga-loos-võidab-loteriis!

Järjekord tekib professionaalsete juuksurite juurde, kes teevad tüdrukutele punutud patsidega soenguid, poistele aga stiilseid lõikusi. Vahepeal kogunetakse aulasse. Mis laat see on, kui ei mängi muusika, ei tantsita ega laulda! Lusti, rõõmu, rahulolu jätkub küllaga laada lõpuni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles