Kuidas elada üle 1. jaanuar?

Andris Tammela
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aastavahetusega käib alati kaasas kõva mürts ja trall.
Aastavahetusega käib alati kaasas kõva mürts ja trall. Foto: Ants Liigus

Pikad pühad kipuvad endaga kaasa tooma mõnevõrra ootamatuid, ent samal ajal praktilisi ihumuresid, mille lahendamiseks tasub aegsasti valmis olla. Seega uurisime asjatundjatelt, kuidas saada kergemini üle nii pohmellist, liigsöömisest kui ületantsimisest.

Kuidas ravida pohmelli?

Lõwi apteegi proviisor Kärt Kambla:

“Kõige parem on üldse mitte alkoholi tarbida. Pohmelli aitab vähendada rasvase söömine enne alkoholi tarbimist. Rasv tekitab makku kaitsekihi, mis ei lase alkoholil imenduda. Magu tegeleb rasvase toidu seedimisega, mis võtab tunduvalt kauem aega kui vedela seedimine. Nii ei jõua kogu alkohol verre imenduda ja tuleb enne imendumist organismist välja. See on nii-öelda alkoholi raiskamine. Pohmell on kindlasti pärast väiksem.

Hommikuse pohmeluse puhul aitab Glutamax. Võtad kaks tabletti ja ühe tunniga hakkab juba hea. Pakendis on kümme tabletti, maksab viis eurot. Sisaldab aminohappeid ja põhiliselt B-grupi vitamiine ja C-vitamiini. Samamoodi võib võtta multivitamiini. B-grupi vitamiinid toetavad maksa tööd ja see aitab maksal alkoholiga toime tulla.

Põhiline ongi saada tagasi vitamiinitase. Alkohol on ju organismi ära laastanud. Pohmell tekib alkoholi laguproduktidest ehk alkohol lammutatakse organismis osadeks ja need jääkained hakkavad seda paha tunnet tekitama. Glutamax tõmbab neid lammutusjääke maha ja aitab kaasa, et jäägid tuleksid organismist välja.”

Kuidas vabaneda pühadejärgsetest vaevustest?

Fitness’itreener Jaana Junson:

“Uue aasta tähistamine on enamasti meeleolukas ja üsna sageli toob see kaasa liialdusi, mis omakorda mõjutavad enesetunnet uue aasta esimestel päevadelgi.

Kui tegu on ülesöömisega, tuleks järgmisel päeval söömise osas hoogu maha võtta ja tegelda kehakultuuriga. Sobib nii jalutamine, suusatamine kui uisutamine või külastage perega spaad. Ka lumerookimine annab väga arvestatava koormuse.

Kui olete olnud vana-aastaõhtul aktiivne tantsulõvi ja jalad on pärast pidu väsinud, tuleks puhata ja alustuseks välja magada. Soovitav on panna väsinud jalad pisut kehast kõrgemale ja suunata nii vereringe valutavatest jalgadest eemale. Tarbida tuleks piisavalt mineraalvett, sest eks ole tantsiminegi treeningu eest ja nii vajab keha rohkem vedelikku.

Et 1. jaanuar on üldjuhul töökohustustest vaba, on soovitav seda päeva nautida: viibige värskes õhus, külastage sõpru ja liikuge jalutades!”

Kuidas saada üle peojärgsest masendusest?

Pärnu Postimees ei leidnud Pärnust ühtki psühholoogi, kes oleks nõus selles küsimuses avalikult nõu andma. Küll jäi ühest telefonivestlusest kõlama mõte, et masenduse vastu aitab ikka lähedaste inimestega koos olemine ja suhtlemine.

Kuidas vältida pühadepankrotti?

Anne Sägi, Swedbanki eraisikute rahaasjade teabekeskus:

“Sea pühadeks eesmärgid ja tee eelarve. Pühad ei jää tulemata ühelgi aastal, seega alusta nende planeerimist varakult. Kuhu lähed külla, kes tulevad külla, mitu lauda on tarvis katta, kellele kingitusi teha – kui info on koondatud, on palju kergem pühadeajale vastu minna.

Detsembris hoogustunud kiirlaenukampaaniad ahvatlesid jõuluoste ja talvepuhkust laenuraha eest nautima, kuid ei tohi unustada, et laen on laen ja seda tuleb hakata tagasi maksma.

Kuigi krediitkaartide arv on 2008. aasta kõrgtasemega võrreldes viiendiku võrra vähenenud, on kasvanud kiirlaenude populaarsus, mis ei ole kindlasti mõistlik lahendus ostude tegemisel. Seda enam, et kiirlaenufirmade küsitavad intressid võivad küündida aastas lausa mitmesaja protsendini.”

Seega: väldi pühadest põhjustatud laenamist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles