Näitusel näeb arhailise ruumi uuestisündi

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnus Port Artur 2 keskuses avatakse näitus "Moodne rehemaja".
Pärnus Port Artur 2 keskuses avatakse näitus "Moodne rehemaja". Foto: promo

Neljapäeval, 3. jaanuaril avatakse Pärnus Port Artur 2 keskuses rehemaja taastamise ja ajaloolisest hoonetüübist inspireeritud nüüdisaegse eramuarhitektuuri näitus "Moodne rehemaja", mis avakuul Eesti arhitektuurimuuseumis sai suure huvi osaliseks.

Eesti vabaõhumuuseumi korraldatud näitus on valminud koostöös Eesti arhitektide liidu ja Eesti arhitektuurimuuseumiga ning tõstatab olulise küsimuse – kuidas muutunud kombed ja tavad, elustandardid ja -stiilid kohandada rehemaja kui sajanditevanuse hoonetüübiga? Kas madalate ja suitsuste lagede, väikeste akende ja maadligi hoidvate ustega elamus on kohta 21. sajandi inimesel?

Eesti taluarhitektuuris iseseisvat ja väga olulist kohta hoidev rehielamu on läbi sajandite olnud kohalikus külamaastikus omaette märgiks. Siinsest eluolust tulenevalt ja ühe katuse alla kogutud mitme eri funktsiooni liitmisest tekkinud ainulaadne hoonetüüp on muutunud oludes jäänud osaliselt algse funktsioonita. Tänapäeval räägime rehemajade puhul eelkõige inimeste kodudest, maamajadest.

Näitusele on valitud üksteist taastatud rehemaja ja viis rekonstrueerimisprojekti, mille käigus on arhitektid mänginud läbi kõik nüüdisaja inimesele vajalikud mugavused ja elutingimused, hoides samas tallel ajalooliselt väärtuslikku.

Peale selle on esitatud seitse moodsat eramuprojekti, mis nüüdisaegse arhitektuurikeele kaudu viitavad rehemajale kui arhetüübile, märkamatute, ent kindlate niitidega meie ruumilise alateadvuse külge traageldatud sümbolile.

Näitus jääb avatuks 16. veebruarini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles