Ciizud möllavad väärt eesti muusikaga

Andris Tammela
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ciizud Kirsika Soomeri ja Regina Salumäe esitavad kontsertidel ainult head eesti tantsumuusikat.
Ciizud Kirsika Soomeri ja Regina Salumäe esitavad kontsertidel ainult head eesti tantsumuusikat. Foto: Valdo Ots

Homme õhtul korraldab Ülejõel asuvas Kentuki Lõvi pubis korraliku kodumaise peo veel vähetuntud tütarlasteduo Ciizud, kes lubab panna hea eesti muusika saatel tantsima kõige töntsimadki jalad.

Põlvamaalt pärit, Elvas üles kasvanud ja praegu Valgas elava Kirsika Soomeri (28) ja Valgamaal üles kasvanud Regina Salumäe (26) ühine muusikaline tulevik sai juured alla juba 2005. aastal, kui neiud kohtusid kogu Eestis vastukaja saanud Valga Voorimehe pubi karaokel.

Tutvustavad head muusikat

Sellest ajast toetasid neiud teineteist vajadusel taustalauljana, kuni 2011. aastal otsustasid jõud ühendada ja esineda üheskoos Viljandimaal Polli küla jaanitulel. Seda peavad neiud Ciizude esimeseks esinemiseks, kuigi kollektiiv sai ametliku nime alles eelmisel aastal, kui seni Kirsika ja Regina nime all tegutsenud duo korjasid üles produtsent Peeter Kaljuste ja plaadifirma Records 2000.

Koostööst sündis plaat, mis koondab tuntud Eesti lugude kavereid. Neidude kõrval löövad plaadil külalistena kaasa Ants Nuut, Karl Madis ja Peep Taimla.

Kirsika ja Regina kinnitusel on nende eesmärk tutvustada nooremale publikule unustusehõlma vajunud väärt eesti muusikat.

“Valime oma repertuaari eelkõige selle järgi, et lugu oleks rütmikas ja lõbus,” rääkisid lauljad. “Kui kuulaja tuleb peole, siis ta ju ootab, et pidu oleks lõbus ja lood tantsitavad.”

Samal põhimõttel valisid tüdrukud lood Ciizude debüütplaadile. “Eks vaatasime, mis võiks inimestele meeldida, ja kindlasti mängib pisut rolli äratundmisrõõm vanemale kuulajaskonnale,” kinnitas Ciizud. “Plaat valmis umbes poole aastaga ja see oli meile väga põnev aeg. Laulud salvestasime Lätis ja Tallinnas.”

Plaadi tegemisel aitasid tüdrukuid Kaspars Maks Lätist ja Glen Pilvre. Lisajõududena olid ametis Priit Pajusaar ja Marco Margna.

Koostöö kohta tuntud artistidega nentis duo, et tutvused sündisid mullusel suvetuuril “Selle suve suveniir” ja nii oli nende kaasamine omamoodi loomulik.

“Oleme laiemale publikule suhteliselt tundmatud nimed ja miks siis mitte võimalusel teha koostööd tuntud artistidega,” lisasid Regina ja Kirsika.

Muusika on naistele siiski hobi ja päriselus töötab Soomeri õmblejana, Salumäe on ametis Valga raadios.

Muusikalembesed on neiud olnud siiski kogu oma teadliku elu. Regina laulis lapsepõlves mitmes kooris ja on õppinud muusikakoolis klaverit.

Pidu tuleb korralik

Tõsise hoo laulmisele andis talle aga 2005. aastal avastatud karaoke. 2009. aastal salvestas ta Good Music OÜ stuudios oma esimese loo “Päiksekiir” ja sama aasta sügisel teise loo “Ma vaatan Kuud”.

Laulumaias Regina osales samal aastal Tallinnas üksteist nädalat kestnud lauluvõistlusel “Kannustaar 2009” ja võitis selle. Auhinnaks sai neiu värviteleri ja tasuta loo salvestuse Marco Margna stuudios. Seal valmis lugu “Laulev leedi”, mis jõudis Kanal 2 uudistemagasiini “Reporter” korraldatud lauluvõistlusel veerandfinaali.

Kirsika õppis samuti lapsepõlves muusikakoolis klaverit ja sai õpetust lauluõpetaja käe all. Elva solistide ringiga osales neiu mitmel lauluvõistlusel.

Pärast Reginaga karaokel tutvumist toetas Kirsika sõbrannat taustalauljana, kuni saabus aeg bänd püsti panna.

Küsimusele, kas atraktiivsetel neidudel on mehed olemas või on tulihingelistel fännidel veel lootust, vastasid neiud laulusõnadega: “Armastus on see, mida kõikjal leida võib.”

Pärnus plaanivad Ciizud anda homme ligi neljatunnise kontserdi ja esitusele tulevad kindlasti kõik lood neidude plaadilt.

“Meid peaks tulema vaatama-kuulama, kui tahate nautida tõeliselt head pidu eesti moodi, mis pole muidugi nii tagasihoidlik ja vaikne, nagu tavaline eestlane on,” meelitasid Ciizud. “Paneme teie jalakesed tantsima peaaegu neljaks tunniks!”

Ammune viide Ciizudele

Regina Salumäe andis vihjeid enda kuulsusrikkast tulevikust Ciizude liikmena juba nelja-aastasena, kui tüdrukutirts osales oma tollase muusikaõpetaja Signe Rõõmuse abil esimesel lauluvõistlusel.

Regina esitas laulu “Seitse kassi”, mis oli Ciizude kodulehe teada ilmselge viide peagi sündivale duole. Toome laulu sõnad siinkohal ära. Lubatud on kaasa laulda.

“Kui ükskord seitse kassi

läksid metsast läbi,

nad leidsid metsast tassi

ja seal olid hiired sees,

siis hiired naeratasid

ja kassid jalga lasid,

sest hiiri polnud näinud

neist ükski elu sees.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles