Kokkulepe kergitab alampalka

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Tööandjate keskliit ja ametiühingute keskliit jõudsid jõulude eel kokkuleppele, mille kohaselt kerkib brutopalga alammäär tänavu 290 eurolt 320 eurole kuus.

Valitsuse vastav määrus kehtestatakse suure tõenäosusega tagasiulatuvalt valitsuse korralisel istungil 10. jaanuaril, edastas tööandjate keskliidu kommunikatsioonijuht Imbi Ernits-Kaljuste.

Sotsiaalministeerium väljastas üleeile teate töövaldkonna muudatuste kohta, kus on juba arvestatud, et töötasu alammäär on tänavu 320 eurot.

Sellest aastast on lapsepuhkuse tasu seotud alampalgaga ja senise 4.25 euro asemel saab tasu 15.18 eurot päevas. Töölepingu seaduse järgi on emal või isal igal kalendriaastal õigus saada lapsepuhkust kolm tööpäeva, kui tal on üks või kaks alla 14aastast last, ja kuus tööpäeva, kui tal on kolm alla 14aastast last või alla kolmeaastane laps.

Sel aastal tõuseb töötutoetus seniselt 65.41 eurolt 101.50 eurole. Jaanuarist on töötutoetuse päevamäär 3 eurot ja 27 senti päevas (varem 2.11).

Töötuskindlustushüvitist on nüüd võimalik saada maksimaalselt 1054.62 eurot. Tegu on läbi aegade kõrgeima hüvitise maksimummääraga. Mullusega võrreldes tõusis hüvitise maksimummäär 62 eurot ja 77 senti.

Juunist saavad allpool absoluutse vaesuse piiri elavad pered hakata taotlema vajaduspõhist peretoetust. Täiendava toetuse suurus on 9.59 eurot, kui peres on üks lapsetoetust saav laps, ja 19.18 eurot, kui peres on kaks või enam lapsetoetust saavat last.

Taotlusi võtavad vastu ja toetust maksavad kohalikud omavalitsused. Toetus määratakse kolmeks kuuks, seega tuleb taotlus esitada neli korda aastas.

1. juulist tõuseb lapsetoetus kolmanda ja enama lapse kohta peres 76.72 euroni.

Juulist tõuseb kolmikute ja suurema arvu mitmike sünni ühekordne sünnitoetus 1000 euro peale lapse kohta ehk kolmikute ühekordne sünnitoetus on 3000 eurot.

Suvi toob muudatused peredele, kus laps lõpetab põhikooli.

Tänavu makstakse põhikooli lõpetanud lapsele peretoetusi ka juuli ja augusti eest, sõltumata õpingute jätkamisest. Oktoobris makstakse välja toetus septembri eest ja kui laps õppimist ei jätka, lõpeb õigus toetust saada septembrist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles