Juhtkiri: Demokraatia on nii suur

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Eile käivitus rahvakogu ühisloomekeskkond (www.rahvakogu.ee), mis peaks eri hinnangutel kreeni vajunud või suisa kriisi langenud Eesti demokraatia suve saabudes uueks looma.

Juba esimesel päeval oli rahvakogu leheküljele kogunenud arvamusi ja ettepanekuid selle kohta, kuidas parendada erakondade rahastamist, kuidas suurendada erakondadevahelist ja -sisest ausust, kuidas valija häälele rohkem kaalu anda, kuidas kodanikke valimistevahelisel ajal rohkem poliitilisse protsessi kaasata, kuidas peatada ühiskondliku ruumi sundpolitiseerimine ja kuidas üldse Eesti elu paremaks muuta.

Mõnegi kodaniku arvamuse järgi muutuks meie elu märksa paremaks, kui Piirissaarel kanep legaliseerida, Andrus Ansip ja Toomas Hendrik Ilves oma kohalt taandada, kinnisvaramaks kehtestada või surmanuhtlus taastada.

Näited pärinevad “Varia” rubriigist ja on kahtlemata silmapaistvad, kuigi vaevalt neid teoks tegema hakatakse. Markantseid ja pigem vähe kui põhjalikult läbi mõeldud ettepanekuid kogub rahvakogu kuu aja jooksul kindlasti väga palju, kuid niisama kindlasti laekub sinna neidki ettepanekuid, mis võiksid ühel hetkel seadusloome protsessi läbida ja seadusena jõustuda.

Ei maksa illusioone luua, et üks veebileht riiki kiirelt paremaks, poliitikuid eetilisemaks ja rahvast aktiivsemaks suudab muuta, aga kui ei proovi, ega siis teada saagi.

Rahvakogu võib kuu aja jooksul tõestada, et senine vaikiv enamus suudab võimaluse avanedes selgelt argumenteerides riiki muuta, kuid võib vabalt tõestada vastupidistki.

Aeg, mille jooksul tõde selgub, pole pikk, ootame ära. Kuni tulemuste selgumiseni elame rahvakogule kaasa ja ümiseme rida JMKE tuntud laulust: “Ei, no, mis sa kostad, demokraatia on nii suur, et seda imetledes lahti jääbki suu.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles