Uued raamatud

PP
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Uusi raamatuid tutvustab Heda Piiriste Pärnu keskraamatukogust.

“Tartu ülikool ja legendid”

Tartu ülikool tähistab 380 aasta möödumist ajast, kui ülikooli asutamisürik sai Rootsi kuninga Gustav II Adolfi allkirja. Juubelihõnguline kogumik on tulvil meenutusi sündmustest, mis alati on kuulunud värvika ülikoolielu juurde. Ajaloolise tõe kõrval saab lugeda humoorikaid ja haaravaid seiku inimestest, kes on ülikoolis õppinud ja selle elu omal ajal kujundanud.

Mitmest loost on saanud legendid, mida ikka ja jälle meenutatakse ja mille osalised on andnud killukese sellesse, mida nimetatakse Tartu vaimuks.

Menu.

Jakob von Uexküll, “Omailmad”

Eestis sirgunud loodusteadlase Jakob von Uexkülli (1864–1944) mõiste „omailm“ (Umwelt) on humanitaarteadusteski omaks võetud. Uexkülli bioloogiaalaseid uurimusi iseloomustab lai filosoofiline haare, ta vaatleb iga elusolendit mõjutavat elavat ja eluta ümbruskonda ja sellest mõjust tekkivaid suhteid.

Peale omailmaõpetuse ja loodusteaduslike esseede leiab raamatust Uexkülli mälestused tema värvikast suguvõsast, lapsepõlvest Eestis, kokkupuudetest Karl Ernst von Baeri ja teiste loodusteadlastega.

Ilmamaa.

Silja Luide, “Magus kiusatus: lihtsad koogid, millele on raske vastu panna”

Prantsusmaal ühes hinnatuimas koolis Le Cordon Bleu toiduvalmistamist õppinud Silja Luide teab, et hõrgutiste küpsetamiseks pole vaja veeta köögis tunde keerulisi koostisosi kokku kombineerides. Autor jagab lihtsaid koogiretsepte, paljud neist kookidest sobivad gluteenitalumatusega inimestelegi.

Pegasus.

Heiki Pärdi, “Eesti talumaja lugu. Ehituskunst ja elu 1840–1940”

Talude väljaostmise järel 1860.–1870. aastail hakkas Eestis hoogsalt arenema talumajade ehituski. Senised suitsutared varustati ahjude-korstnatega, elujärje paranemine ja talude jõukuse kasv tõid kaasa uutmoodi häärberite ehitamise, puidu kõrval hakati kasutama üha rohkem tellist, maakivi ja paasi.

Etnokultuuriloolase Heiki Pärdi ülevaade taluehitusest hõlmab aastaid 1840–1940. Raamatust leiab Pärnumaa hooneidki: Kurgja talu, Lanksaare taluhäärberi, Kabli ja Häädemeeste kaptenimaja, Lepplaane uusasunduse hooned jm.

Tänapäev.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles