Juhtkiri: Riigigümnaasium ei tule, aga tuleb

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Vaevalt jõudsid Pärnu linnavalitsus ja Pärnu linnavolikogu riigigümnaasiumi loomist lähiaastail mitte kaaludagi, kui juba hakati seda hoolega kaaluma.

Vaadakem aga korraks naabermaakonna keskuse Viljandi kogemust. Mullu 30. juunil lõpetasid töö kõik kolm Viljandi gümnaasiumi ja järgmisel hommikul sündisid nende asemel kolm põhikooli ja uus riigigümnaasium, nagu meenutas Sakala.

Kusjuures veidi ajas tagasi minnes leiab Sakala veergudelt sama aasta algusest pärineva uudise, milles haridus- ja teadusministeeriumi kantsler, kunagine Viljandi maavanem Kalle Küttis tõdeb, et minister Jaak Aaviksoo uuest kavast lähtudes polegi praegu head ideed, kuidas Viljandimaal uut gümnaasiumivõrku luua. Aga näe, vaid mõne kuuga idee tekkis ja koolireform sündis. Kusjuures hoolimata riigigümnaasiumi loomisest, on uus koolimaja alles ehitamisel ja õpilased peavad ikka vanades, mitte just parimas korras hoonetes õppima. Ja mitte lihtsalt ühes neist, vaid mitmes korraga, matkates vahetunni ajal.

Viljandi näidet ei anna Pärnusse üks ühele üle kanda, kuid hoiatav on see ometi selles osas, kuidas riigi ja omavalitsuse ühise eesmärgi nimel tehtud otsused toovad kaasa klassikalise “puid raiutakse ja laastud lendavad” olukorra. Viljandlasi ei päästnud kiirustamisest tingitud segadustest isegi maakonda tundva tippametniku Küttise olemasolu.

Võimuliit on Aaviksoo suu läbi oma kindla sõna öelnud, et riigigümnaasiume on vaja. Ega idees olegi midagi halba, kuid kõik detailid tuleb hoolikalt kohapeal läbi mõelda, seda ei tee meie eest keegi teine, ei ministeerium ega riigikogu. Asjade praegune areng, et vähem kui kuu aega tagasi hariduse arengukava vastu võttes Pärnu volikogu riigigümnaasiumi loomisega ei arvestanud, kuid nüüd juba käivad selle loomiseks läbirääkimised, küll erilist usaldust ei ärata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles