Lindi lapsed uurivad mereelu

Silja Joon
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Tenson näitab loodus- ja tehnikamajas Lindi lastele võõrliigina Eesti vetes elavat mudakrabi.
Jüri Tenson näitab loodus- ja tehnikamajas Lindi lastele võõrliigina Eesti vetes elavat mudakrabi. Foto: Urmas Luik

Lindi lasteaia-algkooli lapsed käivad Pärnu loodus- ja tehnikamajas merebioloog Jüri Tensoni käe all merebioloogiat õppimas.

“Tegu pole klassikalises mõistes merebioloogiaga, õpetame lastele meeskonnatööd,“ rääkis Tenson. „Vaatleme, mida merele minnes selga panna, kuidas ilma vaadelda, kuidas tunnetada loodust, praegu näiteks uurime lume peal surnud putukaid.”

Lapsed olid kaasa toonud leitud putukaid ja seejärel uuriti neid üheskoos mikroskoobi all.

Tegu on huvipõhise ettevõtmisega, kus osaleb eri vanuses Lindi mudilasi ja algkooliõpilasi. Lastest moodustati selles tunnis laevameeskonnad, igal oma kapten.

Kogunetakse üle kahe nädala, suvel käiakse laagris, mida peeti viimati Kihnus, kus lapsed õppisid sõudma ja kala lõikama.

Sel kuul toimub Lindi lasteaias-algkoolis õpilaskonverents. Ettekandeid tehakse eri teemadel, näiteks mudakrabist ja krabide võõrliikidest.

Lindi lapsed käivad koos Tensoniga sama ettevõtmise raames mõõtmas sügisel ja kevadel Valgerannas liiva. Et mõõta mere reostust, on 25 paigas ümber Läänemere käsil projekt, mille raames korjatakse mererannal praht kokku ja sorteeritakse ligemale 40 kategoorias.

“Nii saame täpselt teada, mida see reostus endast kujutab,” selgitas Tenson. Randade reostuse hulka on siis võimalik võrrelda.

Merebioloogia õpe Lindi lastele toimub teist aastat ja seda finantseerib keskkonnainvesteeringute keskus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles