Küsimus

PP
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Asusin tööle 2011. aasta oktoobris ja pole siiani puhkust kasutanud. Kui kaua mul on õigus puhkust kasutada, et ei kaotaks seda?

Vastab tööinspektsiooni Lääne inspektsiooni tööinspektor-jurist Liis Valdmets:

Töölepingu seaduse § 68 lõige 6 reguleerib põhipuhkuse aegumist. Põhipuhkuse nõue aegub ühe aasta jooksul, arvates selle kalendriaasta lõppemisest, mille eest puhkust arvestatakse.

Näiteks 01.01.2011 – 31.12.2011 kalendriaasta puhkus aegub 01.01.2013. Seega oleks saanud seda puhkust kasutada 2011. ja 2012. aasta jooksul. Samast põhimõttest tuleb lähtuda puhkuse andmisel järgnevatel kalendriaastatel. Sisuliselt on kaheaastase aegumistähtaja eesmärk motiveerida töötajaid võtma põhipuhkust välja igal aastal, et vältida ületöötamist ja pakkuda töötajale võimalust reeglipäraselt iga-aastaselt väljuda töörutiinist.

Puhkuse eesmärgiga ei ole kooskõlas puhkuse välja võtmata jätmine ja puhkuste reservi kogumine.

Puhkuse aegumine peatub, kui töötaja kasutab rasedus- ja sünnituspuhkust, lapsendaja puhkust ja lapsehoolduspuhkust, samuti kui töötaja on ajateenistuses või asendusteenistuses.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles