Ettevõtlik noor saab hakkama

Lauri Luik
, riigikogu liige (Reformierakond)
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lauri Luik.
Lauri Luik. Foto: PP

Selleks et alustada, ei pea olema täiuslik, kuid et saada täiuslikuks, on tarvis alustada. Kui veame end diivanilt püsti ja asume asja kallale, on meil pool võitu käes. Senine elukogemus näitab, nii kummaline kui see ka pole, et just võidu esimese poole vormistamine on kõige vaevalisem. Küsimus on selles, kas võtta ette või mitte. Vastus on lihtne – kui soovid võita, tuleb alustada.

Kui soovime kõrgepalgaliste töökohtadega jõukat Eestit, kus on hea elada, peame rõhuma hariduse kvaliteedile, teadus-arendustegevuse ja innovaatiliste ideede jätkuvale toetamisele, inimeste ettevõtlikkuse arendamisele.

Oluline on senisest enam rõhku panna ettevõtlikkuse arendamisele nii koolieas kui elukestva õppe raames. Kindlasti mängivad inimese elus suurt rolli omandatav haridus ja erialavalik. Kutsesobivuse hindamine juba põhikoolis ja kaalutletud valiku tegemine edasiõppimisel on esimesed sammud, saavutamaks elus edu.

Enam tuleb propageerida ettevõtlusega tegelemist kõrgkoolides. Selle asemel et kulutada aega suuremate sotsiaalsete garantiide tingimisele, on hoopis olulisem nõuda taga tarkust – kvaliteetset haridust, arendada endas iseseisvat, ettevõtlikku ja loovat vaimu, et elus edukalt läbi lüüa.

Uute n-ö tarkade töökohtade loomine ja ekspordile suunatud ettevõtluse arendamine on võtmetegurid, mis aitavad meil luua vähemate inimestega enam väärtust ning seeläbi meie ja maailma majandust varjutavatele väljakutsetele julgelt vastu astuda. Uued töökohad saavad tekkida vaid siis, kui meil on julgeid ja pealehakkajaid inimesi, kes ei pelga võtta kaalutud riske ja tegelda ettevõtlusega.

Ettevõtlikku ja ettevõtmatut inimest eristabki see, et üks teeb, teine mitte. See, kes teeb, võib ka eksida, see on täiesti loomulik ja kindlasti ei tohiks seda karta.

Kes ei riski, see šampust ei joo, öeldakse. Mida nooremalt riske võtame, seda vähem on meil kaotada. Loomulikult ei tähenda riskimine hulljulgelt tundmatus kohas, pea ees, vette hüppamist. Riskimise all pean eelkõige silmas kaalutletud ja julgete valikute tegemist. Riskima peab, kuid samal ajal peab sellele eelnema põhjalik ettevalmistus ja ratsionaalne analüüs. Pealiskaudsuse ja lahmimisega kaugele ei jõua.

Ettevõtlik inimene ei pea ilmtingimata olema ettevõtja, küll aga on eduka ettevõtja eelduseks ettevõtlikkus. Kõigist ei saa firmajuhte ja omanikke – ega saagi saada. Ettevõtlikkus tööalases tegevuses, hobide harrastamisel, suhetes ja mujalgi on edu saavutamise aluseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles