Kukerpillid panevad talvesimmanil tantsima

Andris Tammela
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullu 40. aastapäeva tähistanud ansambel Kukerpillid on praegu niisama heal tasemel kui noorusaegadel ja nii on täna õhtul oodata Pärnus kõva pidu.
Mullu 40. aastapäeva tähistanud ansambel Kukerpillid on praegu niisama heal tasemel kui noorusaegadel ja nii on täna õhtul oodata Pärnus kõva pidu. Foto: Ants Liigus

Kuigi õues näpistab külm ja teed on taas täis tuisanud, pakub Pärnu kuursaal täna õhtul simmanistiilis peol šaslõkki, korraldab suviseid mänge ja kõva tantsuõhtut lubab legendaarne ansambel Kukerpillid.

Kuursaali programmijuhi Hele-Kai Valtenbergi sõnade kohaselt loodab kõrts tuua tänase üritusega talvisesse Pärnusse veidikene suvehõngu ja ilmale vaatamata tuletada meelde, milline on eestlase armastatuim pidu – jaanipäev.

“Kuigi jaanipäev on vaid kord aastas, tekitab ta ju alati sooja tunde,” märkis Valtenberg. “Selleks on meil õhtujuht Aare Anton, kes sobib ideaalselt simmanit vedama.”

Kukerpillid ei väsi

Mullu oma 40. aastapäeva tähistanud, Eesti rahvamuusika ellu äratanud ansambli Kukerpillid üks ninamehi Ike Volkov lubas, et pikka juttu täna õhtul ei ole. “Ikka kohe tantsima ja kaasa laulma, ja niiviisi mitu tundi,” kinnitas Volkov.

Kukerpillidel oli mullu vägev aasta, kui bänd käis koos Ivo Linna, Marko Matvere ja Väikeste Lõõtspillide Ühinguga (VLÜ) üle-eestilisel tuuril ja avaldas koguni kaks albumit. Esmalt tuli 40. aastapäevaks välja duubelkogumik “Kaunimad laulud”, mille ühel kettal andsid Kukerpillid uue hinguse mitmele oma hittloole, teisele plaadile koondati töötlused ansambli lugudest.

Jõulude ajal üllatasid Kukerpillid oma fänne pesuehtsa kantriplaadiga.

Volkov märkis, et Kukerpillidel oli tõesti tore ja töökas aasta. “Me pole eriti tuuritajad, aga üle viie aasta siiski katsetame,” rääkis ta. “Täname VLÜd, Ivo Linnat, Ants Nuuti ja Tiit Kõrvitsat koostöö eest, oli vägev ja kahju, et asi otsa lõppes. Ilmad olid ilusad, rahvast palju ja lauldi kaasa.”

Kuigi Kukerpillide liikmetel on vanust üksjagu, tunnevad mehed endiselt tuuritamisest rõõmu.

“See on harjumuse asi,” ütles Volkov. “Vanasti oli mänge neli-viis päeva järjest, pikad sõidud vana logiseva bussiga. Külm. Praegu on tore. Kauget kohta Eestis ei ole.”

Kantrihuvi on ikka olnud

Äsja ilmunud kantriplaadi kohta tähendas Volkov, et seda on muusikud alati uurinud, seega ei tohiks Kukerpillide kantriplaat kuulajale väga suur üllatus olla.

“Meie hea sõber David O’Brock viis meid nii kaugele, et äratasime endas üles endiste kantriaegade mälestused ja panime potti kantriparemiku, mida David ilmestab ehtsa ameerikaliku lauluga,” teavitas bänd oma kodulehel internetis. “Ka Artur Rinne oli vana kantrimees ja tõi Eestisse Ameerika head muusikat, mida praegu arvame rahvalikuks lauluks.”

Kas need olid Kukerpillide viimased plaadid või tuleb lisa, selle jättis Volkov õhku.

“Johnny Cashi viimane plaat ilmus pärast tema surma, neid oli terve hulk, mis ta vanurina tegi,” tõi Volkov näite.

Kunstiülikooli üliõpilaste moodustatud folkansambli esimene avalik esinemine oli 1. aprillil 1972. aastal Eesti Reklaamfilmi telesaates.

Sellest ajast on mehed uurinud Eesti rahvamuusika arhiive, uuele elule äratanud kümneid laule ja pillilugusid.

Mängitakse kantrimuusikat (cajun, tex-mex, katsetatud on bluegrass’i ja rockabilly’ga) põhiliselt Eestist pärit laulude baasil (regivärsist omaloominguni), ent pole unustatud ka teiste rahvaste laule ja rock’-n’roll’i.

Nad on rehabiliteerinud lorilaule ja vanu tantse. Bänd on olnud osaline lastesaadetes, seriaalides, teinud muusikat teatrile ja reklaamfilmidele.

Kukerpillides on mänginud läbi aegade sellised väga tuntud Eesti muusikud nagu Taivo Linna, Vello Salumets, Kaarel Kilvet, Jaan Arder jt.

Kukerpillid

Toomas Kõrvits – laul, kitarr

Ike Volkov – laul, bass

Arne Haasma – laul, akordion

Heiki Vahar – viiul

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles