„PromFestil“ esietendub „Tsaari mõrsja“

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaosades astuvad üles VII Klaudia Taevi nimelise konkursi võitjad Andrei Savtšenko ja Elina Šimkus.
Peaosades astuvad üles VII Klaudia Taevi nimelise konkursi võitjad Andrei Savtšenko ja Elina Šimkus. Foto: Ants Liigus

Pärnu rahvusvahelisel ooperimuusika festivalil „PromFest“ esietendub 6.–12. juunini Nikolai Rimski-Korsakovi ooper „Tsaari mõrsja“.

Dirigent ja festivali kunstiline juht on Erki Pehk, lavastaja Teet Kask, kunstnik Madis Nurms ning peaosades VII Klaudia Taevi nimelise rahvusvahelise noorte ooperilauljate konkursi laureaadid Andrei Savtšenko (Valgevene) ja Elina Šimkus (Läti).

„PromFest“ on alguse saanud Klaudia Taevi nimelisest rahvusvahelisest noorte ooperilauljate konkursist. Igaks „PromFestiks“ valmib uus ooperi originaallavastus, varasematel aastatel on lavastatud “Rigoletto”, “Deemon”, “Carmen”, “Thaïs” ja “Attila”.

“Thaïsi” eest pärjati „PromFest“ 2009. aastal Eesti teatriliidu parima muusikalavastuse auhinnaga.

„PromFesti“ kuues originaallavastatud ooperiproduktsioon “Tsaari mõrsja“ valmib koostöös Kaunase riikliku muusikateatri ja Pärnu Endla teatriga. Esietendused toimuvad 6. ja 8. juunil Endla teatris, kolmas etendus 25. augustil Birgitta festivalil.

“Tsaari mõrsja” tegevus hargneb Ivan Julma valitsemisajal, kui inimsaatusi määrab võim, salakavalus ja armastus. 1899. aastal loodud „Tsaari mõrsja“ räägib 16. sajandi Moskva bojaari Grigori Grjaznoi püüdlustest väe ja võimuga armastust leida.

Tsaari ihukaitseväelane Grigori Grjaznoi on armunud kaupmees Sobakini kaunitarist tütresse Marfasse, kes armastab aga hoopis teist meest, Ivan Lõkovit. Grjaznoi armuke, sõjaretkelt kaasa toodud Ljubaša mürgitab oma võistlejanna. Marfale on tsaargi silma heitnud ja ta endale mõrsjaks valinud. Kui selgub, et Marfa on mürgitatud, teatab Grjaznoi, et süüdlane on Ivan Lõkov, kelle ta tsaari käsul tapab.

„PromFesti“ meediajuht Merike Viilup lisas, et Grigori nimes on vihje Venemaad valitsenud halastamatule Ivan Groznõile. Grjaznõi aga tähendab vene keeles musta, määrdunut.

Sõjaretkelt kaasa toodud Ljubaša ja seisusekohase, kuid juba teisega kihlatud kaunitari Marfa vahel valides toob Grigori hukatuse neile mõlemale.

Stockholmi kuninglikus ooperis ja Norra rahvusooperis töötanud ja mitmel pool Euroopas tantsulavastusi loonud Teet Kask avaldas, et pakkumine selline väärikas teos Pärnus lavale tuua on talle suur austusavaldus.

„Algmaterjal on suurepärane, inspireerib niivõrd hästi, et ideedest puudust ei ole,” märkis Kask. “Kindlasti tuleb piire nihutada – arvestades täielikult Rimski-Korsakovi muusikat ja teemat, samal ajal siiski kahekümne esimese sajandi inimese pilgu läbi. Kõige olulisem on tunnetada, mis on see kustumatu sõnum, mida Rimski-Korsakov kätkes oma teosesse, mida antakse edasi ja mis kõnetab tänapäeva inimest.“

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles