Rahatarkus jõudis erivajadustega lastenigi

Veste Roosaar
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik / Postimees

Eilsel rahatarkuse päeval jagasid pankade töötajad koolides õpilastele finantsalaseid teadmisi, Pärnu Kuninga tänava põhikoolis said üheksandike kõrval väärt teadmisi kuuendikud ja hariduslike erivajadustega lapsed.

Danske Banki jaepanganduse direktor Helen Lulla pidas Kuninga koolis õpilastele lausa kolm loengut, et kuulajatele võimalikult ea- ja võimetekohaselt finantstarkusi jagada.

„Kuuenda klassi ühiskonnaõpetuse programmis on eelarve koostamine ja see loeng läks täkkesse – tunnis õpitu sai nüüd praktilist kinnitust,“ selgitas kooli ajaloo ja ühiskonnaõpetuse õpetaja Marju Sepp, miks just kuuendikud pangatöötajat kuulasid ja viktoriinilaadset töölehte täitsid.

Hariduslike erivajadustega 8.–9. klassi õpilastele on praktilisi teadmisi rahaga toimetamisest vaja ehk rohkemgi kui teistele, et igapäevaelus paremini toime tulla. „Külaline rääkis lastele hästi arusaadavalt kuludest ja tuludest, taskuraha kasutamisest, pere eelarve koostamisest ja SMS-laenudestki,“ tutvustas 8.a klassi juhataja Tiina Voolas ja lisas, et arutelu jätkus pärast loengut klassis veel pikalt.

„Sama teema tuli kohe jutuks, kui üks õpilane kirjeldas, kuidas ta ühe päevaga kogu oma taskuraha ära kulutas ja peab nüüd nii mõnestki huvitavast ettevõtmisest loobuma, sest pillas raha mõtlematult tuulde,“ tõi Voolas näite.

Õpilased said mõtiskleda ja arvutada, kui palju nad kulutavad kogu õppeaasta jooksul näiteks limonaadile, kui nad kolm korda nädalas pudeli kihisevat ostavad. Summa suurus pani nii mõnegi oma harjumuste üle mõtlema. Eriti rõõmustav oli aga õpilaste valik, kui nad kaalusid näiteks iPadi ostu – enamik pidas mõistlikuks iga kuu raha kõrvale panna ja siis kallis ost teha. Mõni vastaja valis järelmaksu, kuid SMS-laenudest hoidusid kõik.

„Rahatarkuse päev saab minult küll hindeks viis pluss,“ tunnustas Voolas nii pangaliidu algatatud ettevõtmist kui head esinejat Helen Lullat, kes pole Kuninga koolis sugugi võõras – ta on selle kooli lõpetanud õpilase ema.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles