Pärnumaa õpilased on edukad mõttesportlased

Veste Roosaar
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Malelaud.
Malelaud. Foto: PEETER KÜMMEL/SAKALA

Tänavune neljaetapiline mõttespordi online-olümpiaad koolidele on poole peal, Pärnu ja Pärnumaa koolidel on turniiri neljast alast eriti hästi läinud males ja sudokus.

Gümnaasiumiosas on Pärnumaalt ainsana võistelnud Kilingi-Nõmme gümnaasium. Maakoolidest on igal alal hästi läinud Surju põhikoolil, Pärnu koolidest näitavad tugevaid tulemusi Vanalinna ja Kuninga tänava põhikool.

Mõttespordi olümpiaadil toimuvad turniirid neljal alal: Vene kabes, males, gomokus ja sudokude lahendamises. Õppeaasta jooksul toimub neli etappi ja arvestus käib kolmes vanusegrupis.

Male

Males on seni algkooli arvestuses Pärnumaalt edukaim Ragne Gromov Kilingi-Nõmme gümnaasiumist, tema on pärast teist vooru 60 võistleja seas viies. Kilingi-Nõmme kool on 15 võistelnud kooli seas neljas.

Põhikooli osas on Pärnu mailt esikümnes koguni viis õpilast, üldse lõi kaasa 94 last kogu Eestist. Parim maletaja on Eke Tominga Surju põhikoolist. Teist kohta hoiab Markus Hansson ja kolmandat Stein-Marten Pool Pärnu Kuninga tänava põhikoolist. Neljas on Karel Paan Vanalinna põhikoolist ja kaheksas Walter Herold Veedla Kuninga koolist.

Maletajaid on olnud 27 koolist ja parim on teise vooru järel Kuninga kool. Surju kool on kolmas, Vanalinna neljas ja Kilingi-Nõmme gümnaasium kümnes.

Gümnasistidest võistles Timo Tamm end 33 maletaja seas kuuendaks ja tema kool, Kilingi-Nõmme gümnaasium, on 11 kooli hulgas kolmas.

Kabe  

Algklassidest on Surju kool 16 kabes võistelnud kooli seas kaheksas. Individuaalselt Pärnumaa õpilasi esikümnes ei ole.

Põhikoolide arvestuses võtab mõõtu 161 õpilast ja taas on Pärnumaalt tugevaid võistlejaid: Karel Paan Vanalinna koolist esimene, Eke Tominga Surjust neljas, Kilingi-Nõmme kooli poisid Mario Mihkelson viies ja Väino Daum kümnes. Koolidest on Kilingi-Nõmme kolmas, kokku võistles üle Eesti kabes 29 kooli.

Kilingi-Nõmme hoiab gümnaasiumi osaski Pärnumaad pildil: Aare Kartau on kolmas ja Sanar Sutt seitsmes (võistlejaid 32), Kilingi-Nõmme gümnaasium on aga kaheksa kooli pingereas teine.

Sudoku

Surju kool on algklasside arvestuses sudokus kuues (kokku üheksa kooli).

Põhikooli 118 sudokude lahendaja seas on Eleonora Vaher Kilingi-Nõmme gümnaasiumist teine ja Merilin Kõrnas Kuninga tänava koolist kolmas. Joosep Jantson, Marten Mumma, Helen Lüüsalu ja Genert Karu viisid Vanalinna kooli 7.–10. koha ja aitasid oma koolil sudokus Eesti parimaks tõusta. Kuninga kool on 3., Kilingi-Nõmme 5., Tõstamaa 7., Surju 9. ja Uulu 10. Kokku võistles 22 kooli.

Gümnaasiumiosas on Kilingi-Nõmme kool kuues, kuid individuaalselt esikümnesse ei jõutud.

Gomoku   

Jaapani lauamängus gomokus ehk „viis nuppu ritta“ on algklasside seas kaheksas Birthe Lall Surju koolist (kokku 71 võistlejat) ja Surju kool 18 kooli seas kümnes.

Põhikooli osas on neljandal kohal Markus Hansson Kuninga tänava koolist ja Kuninga kool 28 kooli seas samuti neljas.

Gümnaasiumiosas on Kilingi-Nõmme kool kuues, kokku võistlesid üheksa kooli õpilased.

Mõttespordi online-olümpiaadi koolidele korraldavad Eesti mõttespordi liit, Eesti mõttespordi portaal Vint.ee, Eesti kabeliit, Eesti maleliit, Eesti renjuliit ja AS Kuma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles