Ilmus raamat Pallase kunstniku mälestuseks

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lydia Nirgi lapselaps Marie Soosaar kõrvu vanaema maalitud portreega.
Lydia Nirgi lapselaps Marie Soosaar kõrvu vanaema maalitud portreega. Foto: Silja Joon

Pärnu uue kunsti muuseumis võib vaadata Lydia Nirk-Soosaare mälestusnäitust “Mereäärne maa”.


Avamisel esitles kunstniku poeg Mark Soosaar publikule äsjaüllitatud kunstiraamatut “Seest suurem kui väljast”, mis toob lugeja ette väärika episoodi Eesti kunstiajaloost.



Kaante vahele on saanud palju uudset materjali legendaarse Pallase kunstikooli ajaloost ja kahe maailmasõja vahelisest kunstielust Eestis.



Maalikunstnik Lydia Nirk oli sündinud 1908. aastal Viljandis, ta õppis Pallase kõrgemas kunstikoolis ning elas hiljem Pärnu- ja Läänemaal.



Kogumikku illustreerivad kunstniku tööd, kirjad ja postkaardid lähedastele, dokumendid ja fotod. Raamat kingib teadmise Lydia Nirgist kui andekast ja huvitavast loojast, kes põlu allgi jätkas kunstnikuteed. Teos annab temast pildi kui armastavast naisest, emast ja vanaemast.



“Tulid perekond, kodu, lapsed, põld, loomad. Selline oli mu igapäev mitu aastakümmet järjest. Tuli üle elada pikk vaikimine kunstis, kuid hinge jäi tema helin ikka alles,” jutustab Lydia Nirk-Soosaar ühes oma kirjadest, mille lõpetab nii: “Mulle meeldib maalida vanu puid, samuti armastan väga merd. Minu nõrkus on lapsed. Olen saanud elus vähe maalida, palju vähem kui seda igatsenud. Kuid olen õnnelik sellegi eest, mis mu elu täitnud ja rikastanud.”



Raamatu “Seest suurem kui väljast” trükkimist toetasid Viljandi linnavalitsus, kultuuriministeerium ja kultuurkapital.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles