Riia lapsed tõid Pärnusse balletietenduse

Karin Klaus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kersti Adamsoni meistriklassis harjutasid kõrvuti nii Riia kui Pärnu noored.
Kersti Adamsoni meistriklassis harjutasid kõrvuti nii Riia kui Pärnu noored. Foto: Karin Klaus

Pärnu Kunstide maja võõrustas nädalavahetusel 70 inimest Riia balletikoolist. Noored balletiõppijad tutvusid huvikooli majaga, osalesid koos Kersti Adamsoni balletistuudio õpilastega ühises meistriklassis ja andsid ärklisaalis etenduse.

Külalised olid Riia teater-balletistuudio Grande õpilased-õpetajad ja inimesed loomingulisest ühendusest Eventus.

Ühine meistriklass

Eventus on mitme festivali ja konkursi eestvedaja ning tegeleb nii tava- kui huvikoolide pedagoogide loomingulise täienduskoolitustga kunsti, tantsu, teatri ja muusika alal. Organisatsioon on kaheksa aastat korraldanud Riias balletifestivali “Talvemuinasjutt”, kus eelmisel aastal osales Pärnu Kunstide maja Kersti Adamsoni balletistuudiogi. Festivalist võttis osa veel Riia Grande stuudio ja nii sündis mõte riialased Pärnusse külla kutsuda.

“Olime Kerstiga varem kohtunud Poolas ja Leedus Šiauliais, teadsime, et tegu on kõrge tasemega balletistuudioga,” rääkis Eventuse juhataja Tatjana Stepanova. “Seepärast võtsime küllakutse hea meelega vastu ja lastel on kindlasti huvitav meistriklassist osa võtta.”

Riialaste ja oma balletistuudio õpilaste ühist meistriklassi juhendasid Kersti Adamson ja tema õpilane Valeria Januškevitš, kes on Adamsoni stuudios tantsinud 12 aastat ja õpib Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemias koreograafiat.

“Lapsed olid väga tublid ja püüdlikud,” kiitis Adamson. “Mina jäin rahule ja lapsed läksid tunnist ära säravate nägudega.”

2001. aastast tegutsevas teatris-balletistuudios Grande õpib ligi 300 last ja noort.

“Meie kollektiiv on vist Riias suurim, kes tegeleb klassikalise tantsu propageerimisega,” arvas stuudio juhendaja ja koreograaf Talis Sils. “Õpetame ka teisi tantsustiile modernballetist moodsa tantsuni, kuid kõige alus on ikkagi klassikaline tants, mis annab hea põhja teiste stiilide arendamiseks.”

Rõõm klassikalisest tantsust

Silsi sõnade järgi on tegu stuudioga, kus õpitakse balletist rõõmu tundma. Kooli võetakse lapsi alates neljandast eluaastast ja õppida võib seni, kuni hing noor ja tantsuarmastust täis. Nii eelistavad paljude balletiõpilaste emad oma laste treeningute ajal ajalehe lugemise asemel ise vanemate grupis tantsu õppida.

Stuudio kõige andekamad noored, kes professionaalse artisti elust unistavad, lähevad enamasti edasi õppima riiklikku koreograafiakooli. Paljud Grande õpilased on asunud kõrgkoolis õppima tantsuõpetaja või koreograafi eriala.

“Vanemad ütlevad last stuudiosse tuues sageli: me ei taha, et lapsest saaks baleriin, vaid et ta tegeleks klassikalise tantsuga iseenda jaoks,” rääkis Sils. “Õpime põhitõed selgeks ja mis lapsest edasi saab, ei tea õpingute alguses keegi.”

Riia stuudio tõi Pärnusse külakostiks kaasa Silsi tehtud koreograafiaga värvika ja põneva klassikalise balletilavastuse “Nukkude haldjas”, mis esietendus detsembris Riias samal rahvusvahelisel festivalil, kus käis Adamsoni balletistuudio.

Nii Sils kui Adamson lootsid koostööd edaspidi jätkata. Kersti Adamson on palutud märtsis Grande stuudio korraldatava tantsufestivali žüriisse, aprillis plaanib Adamson viia oma vanimad õpilased Eventuse korraldatavale rahvusvahelisele konkursile, kuhu oodatakse balletitruppe üheksast riigist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles