Sütevaka kutsub Etioopia kireva kultuuriga tutvuma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Etioopia pakub elamusi.
Etioopia pakub elamusi. Foto: Valdur Maibach

Pärnu Sütevaka humanitaargümnaasiumi peamaja koridoris on fotonäitus kooli lapsevanemate Valdur ja Piret Maibachi elamusterohkest reisist Etioopiasse.

Kahe nädala jooksul jäädvustatud pildid kujutavad eri hõimude värvikat eluolu, tavasid ja traditsioone.

Valdur ja Piret Maibach külastasid Etioopiat soovist kogeda elu keskkonnas, mida tsivilisatsioon on vähe mõjutanud. Kaasas giid, autojuht ja kokk, elati kaks nädalat kohalike hõimude juures, olles ära lõigatud kogu maailmast – lähim tsiviliseeritud asustus oli tuhande kilomeetri kaugusel.

 „Hõimud elavad oma karja kasvatades täpselt samamoodi kui 1000 või 10 000 aastat tagasi. Seal tundus, et oled ajas tagasi rännanud. Puudub kõik tsivilisatsioonile omane: elekter, sidevahendid, arvutid, autod, poed ja pangad,“ kirjeldavad reisilised oma esmamuljeid. „Eluasemeks on savist või okstest onn. Ei käida tööl ega koolis – kõik vajaminev valmistatakse ise. Ainus nüüdisaegne ese, mida pea kõik hõimud kasutavad, on kollane plastmassist kanister, mida kasutatakse kilomeetrite kauguselt puhta vee toomiseks.“

Etioopia on merepiirita riik Aafrika idaosas. Eritrea lahkulöömisega 1993. aastal kaotas Etioopia kogu Punase mere äärse rannamaastiku, seega on vett riigis äärmiselt vähe.

Fotonäitus keskendub peamiselt Etioopia edelaosa hõimude – hameri, arbore, karo ja murside eluolu ja traditsioonide kujutamisele. Näitust võivad kõik huvilised tulla uudistama tööpäeviti Sütevaka humanitaargümnaasiumi peamajja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles