Vutitreenerid külastasid Figo ja Ronaldo kasvatanud akadeemiat

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jalgpall.
Jalgpall. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Pärnu Vapruse jalgpalliklubi treener Gert Olesk käis koos üheksa kolleegiga täiendkoolitusel Lissabonis, kus tutvuti Portugali järelkasvukoondiste ja kohalike tippklubide tegevusega. Muuhulgas pääseti ligi maailma juhtiva noorteakadeemia köögipoolele.

Et koolituse teemaks oli noorte jalgpalli tipp, tutvustasid Portugali spetsialistid oma noortekoondiste põhimõtteid, mängijate valiku protsessi ja rahvusesinduste töökorraldust. Samuti külastati Sportingu ja Benfica treeningkeskusi, kus jälgiti U-19 vanuseklassi meeskondade harjutuskorda ja kuulati loengut FC Porto noortetööst. Osa saadi Portugali U-17 koondise treeningustki.

"Ainulaadne oli see, kui lähedale Sportingu, Benfica ja Porto akadeemiad meid oma tegemistele lubasid," ütles Eesti jalgpalliliidu noortetöö juht Janno Kivisild. Seejuures on Sportingu akadeemia ainus, kust on tulnud kaks hilisemat maailma parimat jalgpallurit – Figo ja Cristiano Ronaldo. Samuti valis FIFA Sportingu akadeemia 2008. aastal maailma kolme parima sekka koos Barcelona ja Lyoniga.

"Selle koolitus põhirõhk ei olnud mitte noorte jalgpall laiemalt, vaid just heale tasemel jõudnud ja tippu pürgivate mängijatega tegelemine, neid võib nimetada eliitgruppideks. Igas klubis toimub mängijate arendamine isemoodi, kuid mängu filosoofia on kõikidel sarnane, nii koondistel kui ka klubidel," märkis Kivisild.

"Portugali jalgpallisüsteem on olnud edukas, sest 10 miljoni elanikuga riigist on sirgunud eri aegadel palju häid mängijaid. Saime neilt kogemusi ja teadmisi, mida analüüsime ja enda jaoks mõistlikul moel rakendame," lisas vutiliidu noortetöö juht.

Olesk märkis, et üks ühele Portugalist Eesti oludesse kopeerida on võimatu, kuid kindlasti sai koolituselt ideid, mida siinsete noorte vutimängijatega töötamisel saab kasutada.

Oleski jutu järgi oli tema jaoks üllatav, et näiteks Lissaboni Sportingu juures oli U-19 meeskonnal väga põhjalik taktikatreening, kus kõik situatsioonid puust ja punaseks selgeks räägiti. „Meil läheb treeningutel põhiline rõhk tehnika peale,“ ütles ta.

Lisaks Oleskile ja Kivisillale osalesid koolitusel Karel Voolaid, Katrin Kaarna, Lars Hopp, Mati Pari, Sander Lember, Timo Teniste, Liivo Leetma ja Teet Allas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles