Eliisabeti kirikus esineb mungakoor Peterburist

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksandr Semjonov lõi mungakoori huvist vene õigeusu kiriku varajase muusika vastu.
Aleksandr Semjonov lõi mungakoori huvist vene õigeusu kiriku varajase muusika vastu. Foto: Pärnu kontserdimaja

Reedel tuleb Pärnu Eliisabeti kirikusse MustonenFesti raames kontserti andma Peterburi mungakloostri koor Optina Pustõn.

Kuuest kuni üheksast lauljast koosnev koor on asutatud kloostriülema munkpreester Rostislavi õnnistusel 1996. aastal ja koosneb Peterburi konservatooriumi vilistlastest.

Ka mungakoori kunstiline juht Aleksandr Semjonov on lõpetanud Peterburi konservatooriumi, sügav huvi vene õigeusu kiriku varajase jumalateenistusmuusika vastu ajendaski teda oma koori looma.

Optina Pustõn osaleb Peterburi linnakiriku jumalateenistustel. Koostöös teadlastega dešifreeritakse vanu käsikirju, täiendades sellega jumalateenistuste repertuaari.

Peale kirikumuusika on koori repertuaaris vene koorimuusika tippteosed ja rahvalauluseaded.

Pärnus esitavad nad gregoriaani koraale 10.–13. sajandist, vana-vene, Bütsantsi, Bulgaaria, Serbia ja Gruusia vanu kirikulaule, 4.–5. sajandi Armeeniast pärit Mesropa Maštotsa kaanoneid.

Samuti kuuleb muid vanadest käsikirjadest - näiteks Supralski kloostri käsikirjast 1601. aastast või Kirillo-Belozerski kloostri käsikirjadest 17.–18. sajandist - pärinevaid teoseid.

Turneed on viinud koori varemgi mitmesse Euroopa riiki.

Itaalias esinesid nad koos Itaalia kammerorkestriga I Solisti Veneti, kellega koostöös valmis Pietro Mascagni “Messa di Gloria” plaadisalvestus.

Koor on ühtekokku andnud välja kümme CDd.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles