Inimesed kuritarvitavad külmetusravimeid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PP

Eesti perearstide seltsi juhi Anneli Talviku (pildil) väitel kipuvad Eesti inimesed talveperioodil külmetusravimeid liigtarvitama, kasutades koos mitut ühe ja sama toimeainega ravimit.

Talvik ütles, et gripitee reklaam on võimas, kandes sõnumit sümptomite kiirest leevenemisest, patsiendile võrdub see aga terveks saamisega. Patsiendid tarvitavad ohtralt gripiteesid ja võtavad juurde paratsetamooli tablette. Tablett ja tee sisaldavad aga samu toimeaineid ja ohtral koostarbimisel võib üledoosi saada.

Inimesed ei teadvusta endale, et ravimil on nii toime kui kõrvaltoime.

Talviku sõnade järgi võiksid inimesed julgemini perearsti või apteekriga konsulteerida enne ravimite võtmist. Samuti võiksid inimesed jälgida, milliseid ravimeid ja kui palju nad parasjagu võtavad.

Apotheka andmetel on Eestis enimmüüdud käsimüügiravimiteks valuvaigistid, mis on üleannustamise korral ohtlikud; ibuprofeenid, Ibustar, Solpadeine, Paraflux 30, aga ka Sudafedi külmetus- ja nohutabletid ning Xymelini nohutilgad.

Talviku praktika on näidanud, et kõige sagedamini doseerivad inimesed üle suukaudsete nohurohtudega, üledoosiga kaasnevad südame kloppimine ja üleüldine halb enesetunne.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles