Kaupo Meiel: Nõidade mõttering

Kaupo Meiel
, arvamustoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andres Adamson

Vastalanud nädal kujuneb tööinimesele ivakese tavalisest lühemaks, sest reedel saab vaba päeva, mida omal valikul võib kulutada volbriööst taastumiseks, mõttetalgutel “Minu Eesti” lõugade laksutamiseks või mõlemaks.


Volbriöö on, teadagi, paganlik püha, mil nõiad kogu Euroopast kuradi endaga kohtuma lendavad, halvemal juhul kitse seljas ratsutavad.



Tänapäevalgi riietatakse end ööl vastu 1. maid koledaks või koledamaks, oleneb algmaterjalist, ning tuterdatakse ümbruskonnas ringi peamiselt viinakuradiga kohtumise eesmärgil.



Nooremal rahval on vana komme väikese konksuga, sest kõigepealt tipsutavad meesnoorukid iseend nõiduslikult inetuks ja siis kõiksugu nõiad kaunitarideks. Eks pühad ajaga ikka muutu, siin pole midagi teha, pigem näitab see, et traditsioon on elujõuline ja selle järgijad samuti, kui õnne piisab ning volbriööl päris pättide kätte ei satu.



Kui volbriöö on edukalt üle elatud, on järgmisel päeval mõnus taastuda ja sõpradega eelmisel päeval ja ööl läbielatut meenutada.



Selleks on Eestis esimest korda ellu kutsutud mõttetalgud alapealkirjaga “Minu Eesti”.



Eri mõttekodades saab muu hulgas arutleda teemadel “Mida ma eile tegin?”, “Päriselt ka vä?”, “Aa, sina oledki siis see …” ning “Milline on kirikute roll Eesti kodanikuühiskonna ülesehitamisel?”.



Kui kõik kenasti läheb, võivad püstitatud küsimused nagu nõiaväel vastuse leida ning võluväel rakendatudki saada. Mõttetalgutele saab end veel kirja panna veebiküljel

www.minueesti.ee

ja siis pole muud kui 1. mai hommikul kell kümme teha ära kõik see, mis läinud päeval tegemata jäi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles