Wasa naasis ajalooliste juurte juurde

Urmas Hännile
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik

Wasa taastusravikeskuse ja hotelli minevik ulatub tagasi aastasse 1938, kui aasta varem Pärnu ja Stockholmi vahel sisse seatud laevaühendus tõi siia maile nii palju suvevõõraid, et Rannahotell ei tulnud nende majutamisega enam üksi toime.

Lihtne kahekorruseline 40 toaga pansionaat-hotell Wasa avati 1938. aasta 12. juunil.

Nõukogude ajal sai Wasast osa sanatooriumist Sõprus, mis paiknes viies korpuses – üks neist Ammende villa –, kus oli 355 voodikohta, ja asutus oli spetsialiseerunud südame- ja veresoontehaiguste raviks. 1978. aastal avati sanatooriumis 30 voodiga südameinfarktihaigete järelravi osakond.

Eeltoodust lähtudes on igati loogiline Wasa müügijuhi Ivi Altmäe väide, et taas vana nime juurde pöördumisega tahetakse rõhutada Wasa ajaloolist tausta ja näidata naasmist oma juurte juurde.

„On olnud raskemaid, on olnud kergemaid aegu, nüüd puhuvad muutuste tuuled ja loodame, et nad puhuvad soodsast kaarest,” märkis Carola Ruberg, ravikeskuse müügijuht

Et osana teovõimsast MM Grupist töötaval Wasa taastusravikeskusel ja hotellil on tõsi taga, näitab seegi, et ettevõtet juhib nüüd pikaajalise ja väärtusliku juhtimiskogemusega turismiala ekspert Tõnu Steinberg, kes on hotellinduses töötanud 14 aastat, neist kaheksa Pärnus. Ent ta on olnud Moskvas Eesti suursaatkonnas Eesti ettevõtluse arendamise sihtasutuse turismiesindajagi

Vastses ametis alles ringi vaatav Steinberg tõdes, et johtuvalt ettevõtte suunitlusest on üheks esmaseks eesmärgiks rakendada Wasas võimalikult kiiresti ja tulemuslikult tööle Pärnu ja Eestigi mastaabis ainuladne Metalyzer 3B 2012, hapnikuanalüsaatoriga koormustesti aparatuur.

„See on üks, mille ümber üritame arendada teenuskeha,” märkis Steinberg. „Kindlasti on aparaadil võimalusi rohkem, kui oskame neid praegu kasutada.”

Samuti võiks Wasa enam kasutada sõsarettevõtte, Harjumaal Niitväljal asuva Benita taastusravikeskuse ja õenduskodu oskusteavet, sest Benita kogemused nii taastusteenuse müügist Venemaal kui hoolduse vallaski kuluvad Wasale marjaks ära.

Eriti veel sellest vaatevinklist, et vähesed Eesti hotellid ja taastusravikeskused on suutelised praegu Benita kombel korraga vastu võtma hulka invaturiste.„Plaane on, aga nende settimine võtab aega,” tõdes Steinberg. „Igatahes läheb siin põnevaks.”

Endise nimega taastusravikeskus Sõprus kannab 2013. aasta jaanuarist nime taastusravi ja hotell Wasa. Koos Harjumaal Keila lähedal asuva sõsarkeskusega taastusravi ja õenduskodu Benita (endine Villa Benita) koonduvad nad MMG ravikeskuste nime alla.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles