Eesti udmurdi kogukond on suutnud oma keelt ja traditsioone hoida

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Majake Udmurtias.
Majake Udmurtias. Foto: Marti Mätas

Eestis elab umbes 300 udmurti ja hoolimata tuhandete kilomeetrite pikkusest vahemaast päritolumaaga on neil õnnestunud siin oma keelt ja traditsioone hoida.

Eile õhtul tähistas kohalik udmurdi kogukond koos kaugete külalistega Pärnus Maarja-Magdaleena gildis udmurdi rahvuskirjaniku Kuzebai Gerdi 115. sünniaastapäeva, vahendas "Aktuaalne kaamera".

Hõimuõhtuga tähistatakse udmurdi rahvuspüha Eestis viiendat aastat järjest. Enne eilset kogunemist Pärnus toimusid kontserdid Tallinnas ja Tartus.

"Tartu ülikooli on tulnud nii doktorante kui magistrante ja inimesed on tugeva rahvusteadvusega ja väga intelligentsed inimesed. Tänu neile on Fenno-Ugria asutusel neid üritusi tunduvalt kergem korraldada," rääkis Fenno-Ugria asutuse nõunik Jaak Prozes.

Udmurtide kogukond Eestis käib koos regulaarselt, siis tantsitakse ja lauldakse ning süüakse rahvustoite. Eile pakkus peo perenaine Ljudmila Ruukel mitmesuguseid udmurdi küpsetisi.

Vabalt eesti keeles suhtlev Ruukel peab udmurdi keele ja kultuuri hoidmist oluliseks ja nii räägivad tema kaks pisikest tütartki emaga udmurdi keeles.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles