Linnaorkester kutsus dirigeerima Kaisa Roose

PP
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PP

Pärnu linnaorkestri seekordne produktsioon on järg 2010. aastal alanud kontserdisarjale „Rahvusvahelised muusikud“, mille eesmärk on kodulinna orkestri ette meelitada muusikuid laiast maailmast.

Sel korral on vaatevinklis muinasjutulise maastikuga Austria ja tšellist Franz Ortner, Pärnu linnaorkestrit dirigeerib Taanis muusikakõrghariduse omandanud ja praegugi seal toimetav Kaisa Roose (pildil). Kontserdid toimuvad sel reedel Pärnu kontserdimajas ja pühapäeval Mustpeade majas Tallinnas.

Tallinnas sündinud Roose alustas oma klaveriõpinguid kuueaastaselt Tallinna muusikakeskkoolis ja on olnud tegev kõikide Taani sümfooniaorkestrite ees, juhatanud etendusi Malmö muusikateatris Rootsis ja olnud külalisdirigent Rootsis, Soomes, Itaalias, Leedus, Costa Ricas ja Ecuadoris.

Taani kuninglikus muusikaakadeemias orkestridirigeerimise lõpetanud Roosel õnnestus võita Taani kuningliku balleti- ja ooperiteatri dirigendikonkurss ajal, kui ta oli veel tudeng. Konkursi tulemusel usaldati tema kätte Kim Helwegi balleti maailmaesiettekande juhatamine. Samal ajal pärjati eestlanna Taani aasta noore dirigendi preemiaga (1997).

Roose Eesti debüüt oli aprillis 2004 ERSOt juhatades, viimati dirigeeris ta 2011. aastal Estonias „Traviatat“ ja „Luikede järve“.

Tihedat koostööd on Roose teinud Taani nüüdismuusika kollektiiviga Esbjerg Ensemble, kellega ta on plaadistanud Taani tuntuima tänapäeva helilooja Per Norgaardi muusikat. Neid teoseid sai Eesti publik kuulda läinud kevadel Esbjerg Ensemble’i ja Kaisa Roose Skandinaavia tuuril, kus nad andsid kontserte Peterburis, Tallinnas ja Pärnus.

Pärast seekordseid kontserte Pärnus ja Tallinnas ootavad Kaisa Rooset veebruaris ees kontserdid Malmö sümfooniaorkestriga Rootsis.

Reedesel kontserdil Pärnu linnaorkestri ees soleeriv Franz Ortner on sündinud Viini muusikute peres, juba 16aastaselt sai temast tšello eriala üliõpilane Viini ja hiljem Berliini muusikaakadeemias.

Ortner on rahvusvahelise J. Brahmsi konkursi (2004) ja Bolzano tšellokonkursi „Gradus ad Parnassum“ (2005) laureaat ning 2010. aastal valmis Ortneril debüütalbum Brahmsi, Schumanni ja Kirchneri loominguga.

Solisti ja esimese tšellistina on Ortner esinenud orkestrite ees Ungaris, Saksamaal, Austrias. Alates 2008. aastast on ta Esbjerg Ensemble’i esimene tšellist, esitades laia repertuaari barokist nüüdisheliloojateni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles