Teatrid toovad armastust

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Romantilises komöödias “Armastus tööpostil” hargneb lahti kahe inimese teineteisemõistmise lugu. Samanimeline film kuulub vene komöödiate kullafondi.
Romantilises komöödias “Armastus tööpostil” hargneb lahti kahe inimese teineteisemõistmise lugu. Samanimeline film kuulub vene komöödiate kullafondi. Foto: Rakvere Teater

Rakvere teater toob valentininädala esmaspäeva õhtul Endla suurde saali romantilise komöödia “Armastus tööpostil”, milles hargneb lahti kahe inimese teineteiseleidmise lugu.

„Armastus tööpostil“ on Eldar Rjazanovi üks kuulsamaid ja populaarsemaid filme, mis kuulub vene komöödiate kullafondi.

Rjazanov on oma filmide kohta öelnud: “Minu filmid lähtuvad sellest, et sotsiaalselt väga raskel ajal ja ajal, mil riik on võlts, tasub loota ainult armastusele. Armastus ei tule iga inimese juurde. Ja armastamiseks, teatavasti, ei ole võimeline iga inimene. Kui armastus siiski tuleb ja inimene on võimeline armastama, on sellestki vähe – armastust peab oskama hoida. Ja mitte tund aega, vaid surmatunnini.”

Filmi aluseks oli Rjazanovi ja Emil Braginski näidend „Kaastöölised“, mis nõukogudeaegseil teatrilavadel polnud mitte vähem populaarne.

1972. aastal mängiti seda tükki edukalt ka Rakvere teatris, tookord kehastas statistikaameti raudse rusikaga direktrissi Kaluginat Viive Aamissepp ja tema statistikust kavaleri Novoseltsevit Feliks Kark.

Nüüd, nelikümmend aastat hiljem on see näidend taas Rakvere teatri mängukavas, peaosades on Tiina Mälberg ja Velvo Väli ning lavastas selle Peeter Tammearu.

Samal õhtul näeb Endla Küünis Rakvere teatri teistki lavastust „Oscar ja Roosamamma: kirjad Jumalale“, mida mängivad Üllar Saaremäe ja Ines Aru.

Kuressaare linnateater näitab kolmapäeval Pärnu Endlas oma romantilist komöödiat “Õngitseja”, mis esietendus koostöös Ugalaga tänavu jaanuaris nii Kuressaares kui Viljandis.

Seitsmekümneaastane edukas romaanikirjanik, kes elab mõnusat elu koos niisama vana toriseva majateenriga, plaanib viimase üllatuseks ja ehmatuseks abielluda. Kirjaniku kireobjektiks on naine, kellega ta pole suhelnud viimased pool sajandit. Nüüd on ta matnud oma mehe ja lubanud otse matustelt tulles läbi astuda, et juua tassike teed.

Südamlik ja elegantne komöödia meenutab kõigile neid pealtnäha tühiseid juhuseid, mis määravad elus palju. Üks hilinenud buss, üks ootamatu vihmasadu või juhuslikult pähekaranud idee – ja selle tagajärjel võime abielluda hoopis teise inimesega, sattuda teise ametisse või piinelda terve elu.

Lavastuses mängivad Luule Komissarov, Peeter Jürgens ja Arvo Raimo.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles